Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
W XIX wieku zupy przecierane nazywano w Polsce puree. Sposób ich gotowania i nazwa pochodziły z kuchni francuskiej. Przygotowywanie zup puree nie było łatwe. Dopiero rozpowszechnienie mikserów i malakserów pozwoliło wyeliminować uciążliwe przecierane przez sito. Zupy puree były bardzo gęste, zaciągano je żółtkami, mąką, zasmażką i śmietaną. Dzisiejsze zupy krem są znacznie lżejsze, na czym zyskał również ich smak. Zupy krem można przygotować też z innych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, ryb i drobiu.
800 | Gramów | ||
1 | Sztuka | ||
1 | Sztuka |
Marchewka
|
|
1 | Sztuka |
sok z cytryny
|
|
2 | Łyżki |
oliwa z oliwek
|
|
2 | Łyżki | ||
![]() |
|||
1 | Łyżka |
nać pietruszki
|
|
1 | Litr |
bulion drobiowy
|
|
160 | Mililitrów |
śmietana
|
|
1 | Łyżeczka |
cukier
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szczypta |
pieprz
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |