Zupa - krem z pomidorów

m7
Zupa - krem z pomidorów

0

0 / 0

W XIX wieku zupy przecierane nazywano w Polsce puree. Sposób ich gotowania i nazwa pochodziły z kuchni francuskiej. Przygotowywanie zup puree nie było łatwe. Dopiero rozpowszechnienie mikserów i malakserów pozwoliło wyeliminować uciążliwe przecierane przez sito. Zupy puree były bardzo gęste, zaciągano je żółtkami, mąką, zasmażką i śmietaną. Dzisiejsze zupy krem są znacznie lżejsze, na czym zyskał również ich smak. Zupy krem można przygotować też z innych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, ryb i drobiu.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

160 śmietana

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka cukier

1 l bulion drobiowy

800 g pomidor

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

1 szt. sok z cytryny

2 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Cebulę obrać, opłukać, posiekać i przesmażyć na oliwie. Marchewkę obrać i opłukać, pokroić na kawałki, dodać z marchewką do cebuli, dusić 10 minut. Połączyć z bulionem, przecierem i gotować 20 minut.

2

Zupę zmiksować i przetrzeć, dodać śmietanę, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotować mieszając 5 minut. Podawać posypaną natką, z groszkiem ptysiowym lub lanymi kluskami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły