Zupa krem z kurek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
agf
![Zupa krem z kurek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974357419.jpeg&w=3840&q=75)
Dania z kurek są niezwykle smaczne i pachną cudownie. W sezonie na kurki wykorzystaj nasz przepis i zrób smaczną, gęstą i aromatyczną zupę krem z kurek.
0
0 / 0
Dania z kurek są niezwykle smaczne i pachną cudownie. W sezonie na kurki wykorzystaj nasz przepis i zrób smaczną, gęstą i aromatyczną zupę krem z kurek.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
3 szkl. kurki
1 szt. włoszczyzna
1 szt. cebula
1 szt. udko z kurczaka
1 szt. śmietana 18%
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka nasiona słonecznika
Przygotowanie
Zupę-krem należy przygotować na bazie rosołu: gotować udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjąć warzywa i kurczaka.
W międzyczasie obrać i umyć kurki i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucić je do wywaru.
Drobniutko posiekać cebulkę i jak się zeszkli dorzucić do zupy. Gotować pod przykryciem, następnie zmiksować zupę blenderem. Na koniec dodać śmietanę i mieszać do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podawać posypaną ziarnami słonecznika.