Zupa krem z kurek

agf
Zupa krem z kurek

0

0 / 0

Dania z kurek są niezwykle smaczne i pachną cudownie. W sezonie na kurki wykorzystaj nasz przepis i zrób smaczną, gęstą i aromatyczną zupę krem z kurek.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól, pieprz

3 szkl. kurki

1 szt. włoszczyzna

1 szt. cebula

1 szt. udko z kurczaka

1 szt. śmietana 18%

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka nasiona słonecznika

Przygotowanie


1

Zupę-krem należy przygotować na bazie rosołu: gotować udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjąć warzywa i kurczaka.

2

W międzyczasie obrać i umyć kurki i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucić je do wywaru.

3

Drobniutko posiekać cebulkę i jak się zeszkli dorzucić do zupy. Gotować pod przykryciem, następnie zmiksować zupę blenderem. Na koniec dodać śmietanę i mieszać do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podawać posypaną ziarnami słonecznika.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły