Zupa krem z kurek

agf

Dania z kurek są niezwykle smaczne i pachną cudownie. W sezonie na kurki wykorzystaj nasz przepis i zrób smaczną, gęstą i aromatyczną zupę krem z kurek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
572
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Dania z kurek są niezwykle smaczne i pachną cudownie. W sezonie na kurki wykorzystaj nasz przepis i zrób smaczną, gęstą i aromatyczną zupę krem z kurek.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
3 szkl. kurki
1 szt. włoszczyzna
1 szt. cebula
1 szt. udko z kurczaka
1 szt. śmietana 18%
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka nasiona słonecznika
Przygotowanie
Zupę-krem należy przygotować na bazie rosołu: gotować udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjąć warzywa i kurczaka.
W międzyczasie obrać i umyć kurki i podsmażyć na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucić je do wywaru.
Drobniutko posiekać cebulkę i jak się zeszkli dorzucić do zupy. Gotować pod przykryciem, następnie zmiksować zupę blenderem. Na koniec dodać śmietanę i mieszać do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podawać posypaną ziarnami słonecznika.