Zupa krem z kurek
m7
Przepyszna kremowa zupa z kurek z grzankami.
0
0 / 0
Przepyszna kremowa zupa z kurek z grzankami.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 wino białe wytrawne
100 śmietana
1 szczyp. tymianek
1 łyżecz. nać pietruszki
1 l bulion warzywny
2 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
3 łyżka masło
4 łyżka grzanki
30 dag. kurki
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszając, żeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłożyć do przybrania zupy), dodać zioła, zalać winem, odparować. Wlać bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmiksować jeszcze raz.
Pozostałe kurki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Z chleba zrobić grzanki.
Zupę na talerzu udekorować smażonymi kurkami.