Zupa krem z kurek

m7
Zupa krem z kurek

0

0 / 0

Przepyszna kremowa zupa z kurek z grzankami.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 wino białe wytrawne

100 śmietana

1 szcz. tymianek

1 łyżeczka nać pietruszki

1 l bulion warzywny

2 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

3 łyżka masło

4 łyżka grzanki

30 dek. kurki

Przygotowanie


1

Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyć razem ok. 5 minut mieszając, żeby nie przywarły warzywa do dna. Dodać umyte kurki (cześć odłożyć do przybrania zupy), dodać zioła, zalać winem, odparować. Wlać bulion i gotować, aż kurki i ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Zmiksować jeszcze raz.

2

Pozostałe kurki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Z chleba zrobić grzanki.

3

Zupę na talerzu udekorować smażonymi kurkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły