Zupa krem z kalarepy z chrzanem

formularz
Zupa krem z kalarepy z chrzanem

0

0 / 0

Bardzo łatwa do wykonania zupa krem z kalarepy. Ten przepis podbije Twoje kubki smakowe! Koniecznie dodaj chrzanu dla pikanterii.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. kalarepa

2 szt. średni ziemniak

2 szt. por

2 l wywar warzywny

3 łyżecz. chrzan krakus

2 łyżka olej

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy do sporego garnka, do którego wlaliśmy 2 łyżki oleju.

2

Pory myjemy dokładnie, ich białe części kroimy w plasterki i wrzucamy do podsmażających się w garnku ziemniaków.

3

Kalarepki obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy do garnka. Warzywa dusimy na małym ogniu ok 10 minut.

4

Po tym czasie dolewamy wywar warzywny i gotujemy powoli, aż kalarepa i ziemniaki będą miękkie.

5

Wyłączamy kuchenkę i blendujemy zupę na gładko, dodając po łyżce chrzan, i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym drobno koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

414

kcal

Białka

8

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły