Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Zupy krem w XIX wieku zupy przecierane nazywano w polsce puree. Sposób ich gotowania i nazwa pochodziły z kuchni francuskiej. Przygotowywanie zup puree nie było łatwe. Dopiero rozpowszechnienie mikserów i malakserów pozwoliło wyeliminować uciążliwe przecierane przez sito. Zupy puree były bardzo gęste, zaciągano je żółtkami, mąką, zasmażką i śmietaną. Dzisiejsze zupy - krem są znacznie lżejsze, na czym zyskał również ich smak. Zupy - krem można przygotować też z innych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, ryb i drobiu.
1 | Łyżka | ||
![]() |
|||
100 | Gramów |
Zielony groszek
|
|
2 | Sztuki |
marchew
|
|
1 | Sztuka |
Kalarepka
|
|
0.5 | Sztuki |
kalafior
|
|
0.5 | Sztuki |
seler
|
|
1 | Sztuka |
pietruszka
|
|
2 | Łyżki |
masło
|
|
1 | Łyżka |
Natka pietruszki pokrojona
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Szczypta |
pieprz
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |