0

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
100 Gramów
Zielony groszek
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
Kalarepka
0.5 Sztuki
kalafior
0.5 Sztuki
seler
1 Sztuka
pietruszka
2 Łyżki
masło
1 Łyżka
mąka
1 Łyżka
Natka pietruszki pokrojona
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Marchewki, kalarepkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i osolić. Gotować 30 minut.
  2. Usunąć seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksować z wywarem.
  3. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła. Rozprowadzić 200 ml zupy, połączyć z pozostałą zupą. Gotować 5 minut mieszając.
  4. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, pozostałe masło i podawać z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.

Opis

Zupy krem w xix wieku zupy przecierane nazywano w polsce ? puree. Sposób ich gotowania i nazwa pochodziły z kuchni francuskiej. Przygotowywanie zup ? puree nie było łatwe. Dopiero rozpowszechnienie mikserów i malakserów pozwoliło wyeliminować uciążliwe przecierane przez sito. Zupy ? puree były bardzo gęste, zaciągano je żółtkami, mąką, zasmażką i śmietaną. Dzisiejsze zupy ? krem są znacznie lżejsze, na czym zyskał również ich smak. Zupy ? krem można przygotować też z innych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, ryb i drobiu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!