Zupa - krem z jarzyn
m7
Zupy krem w XIX wieku zupy przecierane nazywano w polsce puree. Sposób ich gotowania i nazwa pochodziły z kuchni francuskiej. Przygotowywanie zup puree nie było łatwe. Dopiero rozpowszechnienie mikserów i malakserów pozwoliło wyeliminować uciążliwe przecierane przez sito. Zupy puree były bardzo gęste, zaciągano je żółtkami, mąką, zasmażką i śmietaną. Dzisiejsze zupy - krem są znacznie lżejsze, na czym zyskał również ich smak. Zupy - krem można przygotować też z innych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, ryb i drobiu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupy krem w XIX wieku zupy przecierane nazywano w polsce puree. Sposób ich gotowania i nazwa pochodziły z kuchni francuskiej. Przygotowywanie zup puree nie było łatwe. Dopiero rozpowszechnienie mikserów i malakserów pozwoliło wyeliminować uciążliwe przecierane przez sito. Zupy puree były bardzo gęste, zaciągano je żółtkami, mąką, zasmażką i śmietaną. Dzisiejsze zupy - krem są znacznie lżejsze, na czym zyskał również ich smak. Zupy - krem można przygotować też z innych warzyw: kalafiorów, brokułów, marchewki, papryki, zielonego groszku, ziemniaków, a także z grzybów, ryb i drobiu.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g zielony groszek
2 szt. marchew
1 szt. kalarepka
0.50 szt. kalafior
0.50 szt. seler
1 szt. pietruszka
2 łyżka masło
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka natka pietruszki pokrojona
Przygotowanie
Marchewki, kalarepkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać, zalać 1,5 l wody, dodać podzielony na różyczki kalafior, opłukany zielony groszek i osolić. Gotować 30 minut.
Usunąć seler i pietruszkę, pozostałe warzywa zmiksować z wywarem.
Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła. Rozprowadzić 200 ml zupy, połączyć z pozostałą zupą. Gotować 5 minut mieszając.
Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę, pozostałe masło i podawać z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
156
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.