Zupa krem z cebuli

EkspertOdKuchni
Zupa krem z cebuli

0

0 / 0

Zupa krem z cebuli to doskonały wybór na obiad na chłodne dni. Jest aromatyczna, sycąca, rozgrzewająca i wyjątkowo smaczna. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej grzanki.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg cebula

1 l bulion warzywny

2 szt. ziemniaki

2 szt. pietruszka

200 wino białe wytrawne

1 szczyp. świeży tymianek

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwa z oliwek

150 g parmezan

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Obieramy i kroimy ziemniaki, pietruszkę i wrzucamy do garnka z cebulą. Wszystko razem smażymy.

2

Smażące się warzywa podlewamy białym winem wytrawnym i dodajemy świeży posiekany tymianek.

3

Jak wino odparuje, warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw.

4

Doprawiamy solą , pieprzem czarnym, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.

5

Gdy warzywa są miękkie, wrzucamy starty parmezan i blendujemy zupę na gładką masę. Kiedy zupa jest za gęsta, dolewamy troszkę bulionu/wody, następnie ją zagotowujemy.

6

Zupę krem podajemy z grzankami z roztopionym serem parmezan, który dodatkowo posypujemy suszonym tymiankiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

385

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

30

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły