Zupa krem z cebuli
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg cebula
1 l bulion warzywny
2 szt. ziemniaki
2 szt. pietruszka
200 wino białe wytrawne
1 szcz. świeży tymianek
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. cukier
1 szcz. gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Obieramy i kroimy ziemniaki, pietruszkę i wrzucamy do garnka z cebulą. Wszystko razem smażymy.
Smażące się warzywa podlewamy białym winem wytrawnym i dodajemy świeży posiekany tymianek.
Jak wino odparuje, warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy solą , pieprzem czarnym, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.
Gdy warzywa są miękkie, wrzucamy starty parmezan i blendujemy zupę na gładką masę. Kiedy zupa jest za gęsta, dolewamy troszkę bulionu/wody, następnie ją zagotowujemy.
Zupę krem podajemy z grzankami z roztopionym serem parmezan, który dodatkowo posypujemy suszonym tymiankiem.