Zupa krem z cebuli

EkspertOdKuchni
Zupa krem z cebuli

0

0 / 0

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg cebula

1 l bulion warzywny

2 szt. ziemniaki

2 szt. pietruszka

200 wino białe wytrawne

1 szcz. świeży tymianek

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. cukier

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Obieramy i kroimy ziemniaki, pietruszkę i wrzucamy do garnka z cebulą. Wszystko razem smażymy.

2

Smażące się warzywa podlewamy białym winem wytrawnym i dodajemy świeży posiekany tymianek.

3

Jak wino odparuje, warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw.

4

Doprawiamy solą , pieprzem czarnym, gałką muszkatołową i cukrem do smaku.

5

Gdy warzywa są miękkie, wrzucamy starty parmezan i blendujemy zupę na gładką masę. Kiedy zupa jest za gęsta, dolewamy troszkę bulionu/wody, następnie ją zagotowujemy.

6

Zupę krem podajemy z grzankami z roztopionym serem parmezan, który dodatkowo posypujemy suszonym tymiankiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły