Zupa krem grzybowa
lubella
Co zrobić z suszonymi grzybami? Naszą propozycją jest leśna, aksamitna i przepyszna zupa krem. Potrzebujesz jeszcze tylko włoszczyzny i przypraw, aby zaserwować swoim bliskim grzybową, wobec której nikt nie przejdzie obojętnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1011
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
166
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 20
Co zrobić z suszonymi grzybami? Naszą propozycją jest leśna, aksamitna i przepyszna zupa krem. Potrzebujesz jeszcze tylko włoszczyzny i przypraw, aby zaserwować swoim bliskim grzybową, wobec której nikt nie przejdzie obojętnie.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella nitki
1 szt. włoszczyzna
100 g suszone grzyby
1 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól, pieprz
2 łyżka masło
1 łyżecz. śmietana
Przygotowanie
Grzyby moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie. Gotujemy w tej samej wodzie przez około pół godziny.
Grzyby wyjmujemy z wywaru i kroimy. Włoszczyznę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru i pokrojonych grzybów.
Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Blendujemy i podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem i kapką śmietany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1011
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
166
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.