Zupa klopsowa

EkspertOdKuchni
Zupa klopsowa

1

0 / 0

Zupa klopsowa to idealne połączenie prostoty, smaku i rodzinnego klimatu. Delikatne pulpeciki, zanurzone w aromatycznym bulionie z warzywami, tworzą zupę, która nie tylko syci, ale i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. To danie, które pokochają wszyscy – od najmłodszych po starszych smakoszy. Jest lekka, a jednocześnie treściwa, pełna smaku i doskonała na każdą porę roku. Doskonała na szybki, domowy obiad w tygodniu, ale też świetny pomysł na weekendowe gotowanie z dziećmi.

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. por

1 l bulion drobiowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

2 szt. liść laurowy

150 ml śmietanka 30%

1 pęcz. koperek

3 szt. ziemniaki

1 szt. marchew

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Klopsy

1 szt. jajko

400 g mięso mielone z kurczaka

6 łyżka bułka tarta

0.50 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

W misce umieść wszystkie składniki na klopsy. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie formuj mokrymi dłońmi klopsy wielkości orzecha włoskiego.

2

W dużym garnku przesmaż na maśle posiekanego pora, pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Smaż około 3–4 minuty.

3

Wlej gorący bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól.

4

Wrzuć klopsy do zupy, przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

5

Zabiel zupę śmietanką i dodaj posiekany koperek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły