Zupa klopsowa

EkspertOdKuchni

Zupa klopsowa to idealne połączenie prostoty, smaku i rodzinnego klimatu. Delikatne pulpeciki, zanurzone w aromatycznym bulionie z warzywami, tworzą zupę, która nie tylko syci, ale i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. To danie, które pokochają wszyscy – od najmłodszych po starszych smakoszy. Jest lekka, a jednocześnie treściwa, pełna smaku i doskonała na każdą porę roku. Doskonała na szybki, domowy obiad w tygodniu, ale też świetny pomysł na weekendowe gotowanie z dziećmi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zupa klopsowa to idealne połączenie prostoty, smaku i rodzinnego klimatu. Delikatne pulpeciki, zanurzone w aromatycznym bulionie z warzywami, tworzą zupę, która nie tylko syci, ale i przywołuje wspomnienia dzieciństwa. To danie, które pokochają wszyscy – od najmłodszych po starszych smakoszy. Jest lekka, a jednocześnie treściwa, pełna smaku i doskonała na każdą porę roku. Doskonała na szybki, domowy obiad w tygodniu, ale też świetny pomysł na weekendowe gotowanie z dziećmi.
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. por
1 l bulion drobiowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
2 szt. liść laurowy
150 ml śmietanka 30%
1 pęcz. koperek
3 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Klopsy
1 szt. jajko
400 g mięso mielone z kurczaka
6 łyżka bułka tarta
0.50 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
W misce umieść wszystkie składniki na klopsy. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie formuj mokrymi dłońmi klopsy wielkości orzecha włoskiego.
W dużym garnku przesmaż na maśle posiekanego pora, pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Smaż około 3–4 minuty.
Wlej gorący bulion, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól.
Wrzuć klopsy do zupy, przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Zabiel zupę śmietanką i dodaj posiekany koperek.