Zupa kartoflonka z frankfurterkami
m7
Sycąca, łatwa i smaczna zupa - kartoflanka. Jeśli nie masz pomysłu na zupę wypróbuj przepisu na aromatyczną kartoflankę, pełną warzyw i pysznych dodatków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4.5 / 2
Sycąca, łatwa i smaczna zupa - kartoflanka. Jeśli nie masz pomysłu na zupę wypróbuj przepisu na aromatyczną kartoflankę, pełną warzyw i pysznych dodatków.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg ziemniaki
1 łyżecz. rozmaryn
1 łyżecz. majeranek
1 szt. kości wieprzowe
1 szt. porcja rosołowa
2 szt. marchew
2 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
4 szt. ziele angielskie
4 łyżka olej słonecznikowy
30 dag. surowy boczek
Przygotowanie
Do garnka włożyć kość wędzoną, porcję rosołową, zalać wodą, wrzucić ziele i liść, lekko osolić i gotować wywar ok. 1h.
W międzyczasie warzywa obrać, opłukać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić boczek i połowę cebuli podsmażyć na rumiany kolor.
Wyjąć wsad z wywaru i odstawić do wystygnięcia. Do wywaru wrzucić 3/4 części ziemniaków i marchewki oraz podsmażony boczek. Gotować do miękkości.
Na tej samej patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać pozostałe ziemniaki, cebulę i marchewkę. Podsmażyć na średnim ogniu, często mieszając ok.10 minut.
Zalać smażone ziemniaki dwoma chochlami wywaru i miksować w mikserze lub ręcznym blenderze na puree. Dodać do zupy i zamieszać. Doprawić do smaku.
Kości obrać z mięska, drobniutko pokroić dodać do zupy.
Zamieszać i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10minut.
Podawać z kiełbaskami i posiekaną zieloną cebulą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.