Zupa kartoflonka z frankfurterkami

m7
Zupa kartoflonka z frankfurterkami

0

4.5 / 2

Sycąca, łatwa i smaczna zupa - kartoflanka. Jeśli nie masz pomysłu na zupę wypróbuj przepisu na aromatyczną kartoflankę, pełną warzyw i pysznych dodatków.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg ziemniaki

0

1 łyżeczka rozmaryn

1 łyżeczka majeranek

1 szt. kości wieprzowe

1 szt. porcja rosołowa

2 szt. marchew

2 szt. cebula

1 szt. nać pietruszki

4 szt. ziele angielskie

4 łyżka olej słonecznikowy

30 dek. surowy boczek

Przygotowanie


1

Do garnka włożyć kość wędzoną, porcję rosołową, zalać wodą, wrzucić ziele i liść, lekko osolić i gotować wywar ok. 1h.

2

W międzyczasie warzywa obrać, opłukać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w kostkę.

3

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić boczek i połowę cebuli podsmażyć na rumiany kolor.

4

Wyjąć wsad z wywaru i odstawić do wystygnięcia. Do wywaru wrzucić 3/4 części ziemniaków i marchewki oraz podsmażony boczek. Gotować do miękkości.

5

Na tej samej patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać pozostałe ziemniaki, cebulę i marchewkę. Podsmażyć na średnim ogniu, często mieszając ok.10 minut.

6

Zalać smażone ziemniaki dwoma chochlami wywaru i miksować w mikserze lub ręcznym blenderze na puree. Dodać do zupy i zamieszać. Doprawić do smaku.

7

Kości obrać z mięska, drobniutko pokroić dodać do zupy.

8

Zamieszać i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10minut.

9

Podawać z kiełbaskami i posiekaną zieloną cebulą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły