0

Składniki

1.5 Kilograma
ziemniaki
0 Szczypt
sól, pieprz
1 Łyżeczka
Rozmaryn
1 Łyżeczka
majeranek
1 Sztuka
Kości wieprzowe
1 Sztuka
Porcja rosołowa
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
nać pietruszki
4 Sztuki
ziele angielskie
4 Łyżki
olej słonecznikowy
30 Dekagramów
Surowy boczek
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do garnka włożyć kość wędzoną, porcję rosołową, zalać wodą, wrzucić ziele i liść, lekko osolić i gotować wywar ok. 1h.
  2. W międzyczasie warzywa obrać, opłukać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki, cebulę i boczek pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić boczek i połowę cebuli podsmażyć na rumiany kolor.
  4. Wyjąć wsad z wywaru i odstawić do wystygnięcia. Do wywaru wrzucić 3/4 części ziemniaków i marchewki oraz podsmażony boczek. Gotować do miękkości.
  5. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać pozostałe ziemniaki, cebulę i marchewkę. Podsmażyć na średnim ogniu, często mieszając ok.10 minut.
  6. Zalać smażone ziemniaki dwoma chochlami wywaru i miksować w mikserze lub ręcznym blenderze na puree. Dodać do zupy i zamieszać. Doprawić do smaku.
  7. Kości obrać z mięska drobniutko pokroić dodać do zupy.
  8. Zamieszać i gotować jeszcze na małym ogniu ok. 10minut.
  9. Podawać z kiełbaskami i posiekaną zieloną cebulą. Smacznego.

Opis

Sycąca, łatwa i smaczna zupa. Polecam.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!