Zupa kartoflanka z soczewicą

ela
Zupa kartoflanka z soczewicą

0

0 / 0

Sycąca zupa z soczewicą i ziemniaki sprawdzi się jako jednodaniowy obiad.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

80 dek. ziemniaki

10 dek. marchew

10 dek. korzeń pietruszki

5 dek. seler

3 dek. soczewica zielona

2 l rosół z kurczaka

4 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

10 dek. cebula

4 łyżka smalec

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 szcz. sól, pieprz

0.50 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki i pokroić w kostkę, soczewicę opłukać.

2

Wszystko razem przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym rosołem, dodać ziele angielskie i liść laurowy.

3

Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 min.

4

Dodać czosnek.

5

Cebulę obrać i pokroić w kostkę podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę. Razem dokładnie wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać 1/2 szklanki wody razem dokładnie rozmieszać i wlać do zupy.

6

Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku sola, pieprzem.

7

Posypać natką zielonej pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły