Zupa kartoflanka z soczewicą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
ela
![Zupa kartoflanka z soczewicą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975451515.jpeg&w=3840&q=75)
Sycąca zupa z soczewicą i ziemniaki sprawdzi się jako jednodaniowy obiad.
0
0 / 0
Sycąca zupa z soczewicą i ziemniaki sprawdzi się jako jednodaniowy obiad.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
80 dag. ziemniaki
10 dag. marchew
10 dag. korzeń pietruszki
5 dag. seler
3 dag. soczewica zielona
2 l rosół z kurczaka
4 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
10 dag. cebula
4 łyżka smalec
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 szczyp. sól, pieprz
0.50 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki i pokroić w kostkę, soczewicę opłukać.
Wszystko razem przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym rosołem, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 min.
Dodać czosnek.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę. Razem dokładnie wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać 1/2 szklanki wody razem dokładnie rozmieszać i wlać do zupy.
Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku sola, pieprzem.
Posypać natką zielonej pietruszki.