Zupa kalafiorowa
m7
Zupa wiosenna z młodego kalafiora z dodatkiem koperku. Pyszna!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
233
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa wiosenna z młodego kalafiora z dodatkiem koperku. Pyszna!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 śmietana 18%
2.50 l woda
1 szt. kalafior
6 szt. ziemniaki
4 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka koper ogrodowy
50 dag. wołowina szponder
Przygotowanie
Ugotować wywar z mięsa z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 20 minut. Kalafiora podzielić na różyczki i moczyć w słonej wodzie. Wywar przecedzić, dodać marchewkę pokrojona w kostkę, pietruszkę, ziemniaki w kostkę, umyte różyczki kalafiora. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Mąkę rozrobić w małej ilości wody, wlać do zupy, dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem. Wsypać spora ilość koperku.