Zupa kalafiorowa

m7
Zupa kalafiorowa

1

4 / 1

Zupa kalafiorowa świetna nie tylko latem, ale i zimą - można użyć mrożonego kalafiora.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szt. kalafior

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1.50 łyżka masło

2 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Kalafior wymyć z dodatkiem octu, pokroić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości.

2

Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, połączyć z zupą i zagotować.

3

Rozbełtać żółtka ze śmietaną i przed samym podaniem połączyć z zupą. Nie gotować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

224

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły