1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
gałka muszkatołowa
1 Sztuka
kalafior
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
mąka
1.5 Łyżki
masło
2 Łyżki
śmietana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Kalafior wymyć z dodatkiem octu, pokroić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku i gotować do miękkości.
  2. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, połączyć z zupą i zagotować.
  3. Rozbełtać żółtka ze śmietaną i przed samym podaniem połączyć z zupą. Nie gotować.

Opis

Zupa kalafiorowa

Podobne przepisy

Uszka z grzybami do barszczu

Przepis
Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Zupa cebulowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Zupa cebulowa

Zupa cytrynowa z makaronem ryżowym

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa cytrynowa z makaronem ryżowym

Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i skórką z cytryny

Grzybowa jak u babci

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Grzybowa jak u babci

Jesienna zupa jarzynowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Jesienna zupa jarzynowa

Rosół

Przepis
Średni Do 1 godz
Rosół

Żurek

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Żurek

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!