Zupa kalafiorowa

m7
Zupa kalafiorowa

0

0 / 0

Zupa kalafiorowa to pyszne i pożywne danie sezonowe, które zasmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych potraw. Głównym składnikiem jest kalafior, ale znajdziemy w niej również mięso, ziemniaki, aromatyczne warzywa i przyprawy. To świetna propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Dzięki swoim składnikom zupa jest sycąca i wartościowa pod względem odżywczym. Jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety, ale niekoniecznie lubią je jeść na surowo.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

150 śmietana 18%

1 łyżeczka sól

3 l woda

500 g wieprzowina karkówka

500 g ziemniaki

1 szt. kalafior

2 szt. marchew

1 szt. seler

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. por

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka nać selera

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka koper ogrodowy

1 łyżka przyprawa maggi

0.50 łyżeczka pieprz

Przygotowanie


1

Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.

2

Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.

3

Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.

4

Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.

5

Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

6

Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.

7

Zagotować.

8

Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły