Zupa kalafiorowa

m7
Zupa kalafiorowa

0

0 / 0

0

Zupa kalafiorowa to pyszne i pożywne danie sezonowe, które zasmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych potraw. Głównym składnikiem jest kalafior, ale znajdziemy w niej również mięso, ziemniaki, aromatyczne warzywa i przyprawy. To świetna propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Dzięki swoim składnikom zupa jest sycąca i wartościowa pod względem odżywczym. Jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety, ale niekoniecznie lubią je jeść na surowo.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

?

Kcal/porcja

Składniki


5 porcji

Składniki

150 śmietana 18%

1 łyżeczka sól

3 l woda

500 gr wieprzowina karkówka

500 gr ziemniaki

1 szt kalafior

2 szt marchew

1 szt seler

1 szt korzeń pietruszki

1 szt por

2 łyżka nać pietruszki

2 łyżka nać selera

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka koper ogrodowy

1 łyżka przyprawa maggi

0.50 łyżeczka pieprz

Przygotowanie


1

Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.

2

Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.

3

Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.

4

Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.

5

Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.

6

Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.

7

Zagotować.

8

Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły