Zupa kalafiorowa
m7
0
0 / 0
0
Zupa kalafiorowa to pyszne i pożywne danie sezonowe, które zasmakuje każdemu miłośnikowi tradycyjnych potraw. Głównym składnikiem jest kalafior, ale znajdziemy w niej również mięso, ziemniaki, aromatyczne warzywa i przyprawy. To świetna propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Dzięki swoim składnikom zupa jest sycąca i wartościowa pod względem odżywczym. Jest również dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety, ale niekoniecznie lubią je jeść na surowo.
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
5 porcji
Składniki
150 śmietana 18%
1 łyżeczka sól
3 l woda
500 gr wieprzowina karkówka
500 gr ziemniaki
1 szt kalafior
2 szt marchew
1 szt seler
1 szt korzeń pietruszki
1 szt por
2 łyżka nać pietruszki
2 łyżka nać selera
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka koper ogrodowy
1 łyżka przyprawa maggi
0.50 łyżeczka pieprz
Przygotowanie
Kości umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą i gotować prawie do miękkości zdejmując burzyny.
Ziemniaki i warzywa korzenne obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru.
Gdy będą prawie miękkie dodać posiekane zielone warzywa oprócz koperku i gotować około 10-15 minut.
Na koniec dodać podzielonego na różyczki kalafiora.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Gdy kalafior będzie miękki zagęścić zupę śmietaną rozrobioną z mąką.
Zagotować.
Nalać zupę na talerze i posypać świeżym koperkiem.