Zupa jarzynowo-grzybowa
m7
Zupa jarzynowo-grzybowa z dodatkiem jałowca - bardzo aromatyczna i pachnąca.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
92
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
9
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa jarzynowo-grzybowa z dodatkiem jałowca - bardzo aromatyczna i pachnąca.
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 kostka kostka rosołowa
5 szt. grzyby suszone
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. por
5 szt. owoc jałowca
2 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
2 łyżka masło
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Grzyby namoczyć wcześniej w przegotowanej letniej wodzie kilka godzin. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Po 4 min. dodać kolejno jarzyny: marchewkę oraz seler pokrojone w kostkę, por w talarki. Całość przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min.
Dodać pokrojone grzybki i zalać całość wodą. Wrzucić 2 kostki rosołowe, jałowiec roztarty w dłoni, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej grzybowy smak to można dodać wodę, w której namaczane były grzybki. Całość gotować ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.