Zupa jarzynowo-grzybowa

m7
Zupa jarzynowo-grzybowa

0

0 / 0

Zupa jarzynowo-grzybowa z dodatkiem jałowca - bardzo aromatyczna i pachnąca.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 kost. kostka rosołowa

5 szt. grzyby suszone

1 szt. cebula

2 szt. marchew

1 szt. por

5 szt. owoc jałowca

2 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

2 łyżka masło

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć wcześniej w przegotowanej letniej wodzie kilka godzin. W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Po 4 min. dodać kolejno jarzyny: marchewkę oraz seler pokrojone w kostkę, por w talarki. Całość przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 min.

2

Dodać pokrojone grzybki i zalać całość wodą. Wrzucić 2 kostki rosołowe, jałowiec roztarty w dłoni, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej grzybowy smak to można dodać wodę, w której namaczane były grzybki. Całość gotować ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły