Zupa jarzynowa z kapustą
korniszon5
Bardzo pożywna i rozgrzewająca w sam raz na zimowe chłodne dni.
0
3.7 / 3
Bardzo pożywna i rozgrzewająca w sam raz na zimowe chłodne dni.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. tymianek
0.50 l bulion warzywny
0.50 szt. kapusta włoska
1 szt. cebula
1 szt. por
2 szt. marchew
1 szt. seler
2 szt. pomidor
1 szt. liść laurowy
1 szt. papryka ostra
Przygotowanie
Warzywa oczyścić, umyć. Kapustę poszatkować, cebulę i pora pokroić w pióra, na patelni rozgrzać olej delikatnie podsmażyć cebulę i por.
Ziemniaki, seler i marchew obrać, pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skórki,warzywa pokroić w niedużą kostkę, marchew zetrzeć na tarce.
Do dużego garnka przełożyć warzywa z patelni i pokrojone w kostkę, zalać bulionem i wodą ok 1,5 l. Przyprawić, gotować ok. 20 min. aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę można zagęścić śmietaną.