Zupa gulaszowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Zupa gulaszowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706180912504.jpg&w=3840&q=75)
Pomysł na rozgrzewającą i sycącą zupę gulaszową, w sam raz na przyjęcie ze znajomymi.
3
0 / 0
Pomysł na rozgrzewającą i sycącą zupę gulaszową, w sam raz na przyjęcie ze znajomymi.
15
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g lubella wstążki
300 g łopatka wieprzowa
600 ml bulionu
500 ml passata pomidorowa
10 szt. brązowe pieczarki
3 szt. średniej wielkości ziemniaki
1 szt. marchew
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. cebula
1 łyżecz. papryka słodka wędzona
1 łyżecz. chili
1 łyżka oleju
1 pęcz. natka pietruszki
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć mięso i obsmaż przez ok. 3min. W międzyczasie cebulę pokrój w półksiężyce i wrzuć do garnka. Smaż razem z mięsem przez ok. 3-4 min, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Po tym czasie dodaj przyprawy: paprykę wędzoną, chili, sól i pieprz, smaż 20 sek., po czym wlej bulion oraz passatę. Na mniejszej mocy palnika gotuj przez 30 min, mieszając co jakiś czas.
Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Pokrój obie papryki w kostkę, pieczarki przekrój na ćwiartki. Dorzuć do zupy gulaszowej i gotuj jeszcze przez ok. 10 min. Dopraw całość solą i pieprzem wedle upodobania.
Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki i makaronem wstążki.