Zupa gulaszowa

Lubella
Zupa gulaszowa

3

0 / 0

Pomysł na rozgrzewającą i sycącą zupę gulaszową, w sam raz na przyjęcie ze znajomymi.

15

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g lubella wstążki

300 g łopatka wieprzowa

600 ml bulionu

500 ml passata pomidorowa

10 szt. brązowe pieczarki

3 szt. średniej wielkości ziemniaki

1 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. cebula

1 łyżecz. papryka słodka wędzona

1 łyżecz. chili

1 łyżka oleju

1 pęcz. natka pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Mięso pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem.

2

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć mięso i obsmaż przez ok. 3min. W międzyczasie cebulę pokrój w półksiężyce i wrzuć do garnka. Smaż razem z mięsem przez ok. 3-4 min, aż się zeszkli i delikatnie zrumieni. Po tym czasie dodaj przyprawy: paprykę wędzoną, chili, sól i pieprz, smaż 20 sek., po czym wlej bulion oraz passatę. Na mniejszej mocy palnika gotuj przez 30 min, mieszając co jakiś czas.

3

Ziemniaki i marchewkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.

4

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

5

Pokrój obie papryki w kostkę, pieczarki przekrój na ćwiartki. Dorzuć do zupy gulaszowej i gotuj jeszcze przez ok. 10 min. Dopraw całość solą i pieprzem wedle upodobania.

6

Podawaj zupę z posiekaną natką pietruszki i makaronem wstążki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły