Zupa gulaszowa
m7
Sycąca zupa gulaszowa idealna na jednodaniowy obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sycąca zupa gulaszowa idealna na jednodaniowy obiad.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. liść laurowy
1 szczyp. ziele angielskie
1 szczyp. olej
1 szt. koncentrat pomidorowy łowicz
2 szt. papryka czerwona
2 szt. cebula
2 szt. czosnek
2 szt. kostka rosołowa drobiowa
2 szt. marchew
5 szt. ziemniaki
40 dag. mięso wieprzowe
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę, usunąć żyłki i tłuszcz. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podobnie obie papryki, ziemniaki pokroić w łódki, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Mięso podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek, posypać słodką papryką i zaraz zalać gorącym bulionem (aby nie przypalić papryki).
Dołożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 1 lub 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie.
Miniej więcej w połowie gotowania (po ok. 40min) dołożyć pokrojoną paprykę. Zaprawić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku przyprawami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
38
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.