Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
m7
Jeszcze w xix wieku grzyby zaliczano do potraw ludu. Możni jadali jedynie prawdziwki, rydze, smardze, pieczarki i trufle. Mimo to i na chłopskich, i na pańskich stołach postna zupa grzybowa rozpoczynała wieczerzę wigilijną. Dzisiaj, gdy grzyby stały się rzadkim rarytasem, zupy grzybowe tak jak i pogardzane niegdyś ostrygi należą do potraw wykwintnych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 31
Jeszcze w xix wieku grzyby zaliczano do potraw ludu. Możni jadali jedynie prawdziwki, rydze, smardze, pieczarki i trufle. Mimo to i na chłopskich, i na pańskich stołach postna zupa grzybowa rozpoczynała wieczerzę wigilijną. Dzisiaj, gdy grzyby stały się rzadkim rarytasem, zupy grzybowe tak jak i pogardzane niegdyś ostrygi należą do potraw wykwintnych.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
100 g suszone grzyby
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
1 szt. cebula
1 łyżka olej
Przygotowanie
Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.
1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.
Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.
Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki
Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.