Example thumb
2

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
100 Gramów
Suszone grzyby
2 Sztuki
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
0.25 Sztuki
seler
1 Sztuka
cebula
1 Łyżka
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.
  2. Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.
  3. 1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.
  4. Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.
  5. Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki
  6. Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.

Opis

Jeszcze w xix wieku grzyby zaliczano do potraw ludu. Możni jadali jedynie prawdziwki, rydze, smardze, pieczarki i trufle. Mimo to i na chłopskich, i na pańskich stołach postna zupa grzybowa rozpoczynała wieczerzę wigilijną. Dzisiaj, gdy grzyby stały się rzadkim rarytasem, zupy grzybowe tak jak i pogardzane niegdyś ostrygi należą do potraw wykwintnych.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!