Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

m7
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

1

3.5 / 31

Jeszcze w xix wieku grzyby zaliczano do potraw ludu. Możni jadali jedynie prawdziwki, rydze, smardze, pieczarki i trufle. Mimo to i na chłopskich, i na pańskich stołach postna zupa grzybowa rozpoczynała wieczerzę wigilijną. Dzisiaj, gdy grzyby stały się rzadkim rarytasem, zupy grzybowe tak jak i pogardzane niegdyś ostrygi należą do potraw wykwintnych.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

100 g suszone grzyby

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.25 szt. seler

1 szt. cebula

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.

2

Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.

3

1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.

4

Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.

5

Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki

6

Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły