Zupa grzybowa z orzechami

EkspertOdKuchni

Zupa grzybowa z orzechami to smaczne, aromatyczne i sycące połączenie intensywnego aromatu leśnych grzybów z chrupkością prażonych orzechów włoskich. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i treściwego. . Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół. To prosty sposób na to, aby wprowadzić do kuchni więcej naturalnych smaków i wykorzystać sezonowe składniki w pyszny, oryginalny sposób.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa grzybowa z orzechami to smaczne, aromatyczne i sycące połączenie intensywnego aromatu leśnych grzybów z chrupkością prażonych orzechów włoskich. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i treściwego. . Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół. To prosty sposób na to, aby wprowadzić do kuchni więcej naturalnych smaków i wykorzystać sezonowe składniki w pyszny, oryginalny sposób.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g grzyby leśne
2 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka masło
1 l bulion warzywny
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
30 g orzechy włoskie
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
Na maśle lub oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone marchewki, ziemniaki i grzyby. Smaż przez kilka minut.
Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
Dodaj przyprawy do smaku według uznania i zmiksuj wszystko na gładki krem.
Podawaj zupę, posypując prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.