Zupa grzybowa z orzechami

EkspertOdKuchni
Zupa grzybowa z orzechami

0

0 / 0

Zupa grzybowa z orzechami to smaczne, aromatyczne i sycące połączenie intensywnego aromatu leśnych grzybów z chrupkością prażonych orzechów włoskich. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i treściwego. . Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na świąteczny stół. To prosty sposób na to, aby wprowadzić do kuchni więcej naturalnych smaków i wykorzystać sezonowe składniki w pyszny, oryginalny sposób.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g grzyby leśne

2 szt. ziemniaki

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżka masło

1 l bulion warzywny

100 ml śmietanka 30%

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

30 g orzechy włoskie

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

Na maśle lub oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.

2

Dodaj pokrojone marchewki, ziemniaki i grzyby. Smaż przez kilka minut.

3

Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.

4

Dodaj śmietankę i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.

5

Dodaj przyprawy do smaku według uznania i zmiksuj wszystko na gładki krem.

6

Podawaj zupę, posypując prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły