Zupa grzybowa z makaronem muszelki
lubella
Delikatna zupa grzybowa nada się zarówno jako przysmak na świątecznym stole, jak i pierwsze danie codziennego obiadu. Warzywa ugotuj w bulionie, dodaj grzybki podsmażane na maśle. Na koniec zupę wystarczy zagęścić, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
1
0 / 0
Delikatna zupa grzybowa nada się zarówno jako przysmak na świątecznym stole, jak i pierwsze danie codziennego obiadu. Warzywa ugotuj w bulionie, dodaj grzybki podsmażane na maśle. Na koniec zupę wystarczy zagęścić, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron muszelki lubella
3 szt. marchew
1 pęcz. pietruszka
1 szt. cebula
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
3 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
2.50 l bulion drobiowy
3 łyżka masło
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. koperek
500 g grzyby sezonowe
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Przygotowujemy bulion.
Grzyby czyścimy, kroimy a następnie smażymy na maśle do odparowania wody.
Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i listki laurowe.
Odparowane grzyby dodajemy do zupy i gotujemy około 30 minut.
Przygotowaną zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną zupy.
Dodajemy śmietanę.
Podajemy z makaronem i drobno posiekanym koperkiem.