Zupa grzybowa z makaronem muszelki

lubella
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

1

0 / 0

Delikatna zupa grzybowa nada się zarówno jako przysmak na świątecznym stole, jak i pierwsze danie codziennego obiadu. Warzywa ugotuj w bulionie, dodaj grzybki podsmażane na maśle. Na koniec zupę wystarczy zagęścić, dodać śmietanę i doprawić do smaku.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron muszelki lubella

3 szt. marchew

1 pęcz. pietruszka

1 szt. cebula

3 szt. ziele angielskie

2 szt. liść laurowy

3 łyżka śmietana 18%

2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska

2.50 l bulion drobiowy

3 łyżka masło

1 szczyp. sól, pieprz

1 pęcz. koperek

500 g grzyby sezonowe

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

2

Przygotowujemy bulion.

3

Grzyby czyścimy, kroimy a następnie smażymy na maśle do odparowania wody.

4

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

5

Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i listki laurowe.

6

Odparowane grzyby dodajemy do zupy i gotujemy około 30 minut.

7

Przygotowaną zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną zupy.

8

Dodajemy śmietanę.

9

Podajemy z makaronem i drobno posiekanym koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły