Zupa grzybowa z makaronem muszelki
lubella

Delikatna zupa grzybowa nada się zarówno jako przysmak na świątecznym stole, jak i pierwsze danie codziennego obiadu. Warzywa ugotuj w bulionie, dodaj grzybki podsmażane na maśle. Na koniec zupę wystarczy zagęścić, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
778
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Delikatna zupa grzybowa nada się zarówno jako przysmak na świątecznym stole, jak i pierwsze danie codziennego obiadu. Warzywa ugotuj w bulionie, dodaj grzybki podsmażane na maśle. Na koniec zupę wystarczy zagęścić, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron muszelki lubella
3 szt. marchew
1 pęcz. pietruszka
1 szt. cebula
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
3 łyżka śmietana 18%
2 łyżka mąka lubella puszysta poznańska
2.50 l bulion drobiowy
3 łyżka masło
1 szczyp. sól, pieprz
1 pęcz. koperek
500 g grzyby sezonowe
Przygotowanie
Kroki
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Przygotowujemy bulion.

Grzyby czyścimy, kroimy a następnie smażymy na maśle do odparowania wody.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i listki laurowe.

Odparowane grzyby dodajemy do zupy i gotujemy około 30 minut.

Przygotowaną zupę zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną zupy.

Dodajemy śmietanę.

Podajemy z makaronem i drobno posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze na porcję
Energia
778
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
106
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.