Zupa grzybowa z makaronem
blogerzydlalubelli
Zupa grzybowa z makaronem to aromatyczna propozycja na obiad.
0
0 / 0
Zupa grzybowa z makaronem to aromatyczna propozycja na obiad.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella wstążki długie
1 kg pieczarki
20 g suszone borowiki
1 łyżka olej
1 szt. cebula
1.50 l bulion drobiowy
1 szkl. śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Suszone grzyby zalać gorącą wodą (1 szkl.) i odstawić.
Oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Wstawić wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.
W dużym garnku przesmażyć na oleju cebulę, dodać pieczarki i namoczone pokrojone grzyby.
Smażyć, aż puszczą sok a wtedy wlać bulion i wodę od moczenia grzybów i gotować przez 10 minut.
Śmietankę zahartować dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlać ją do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ugotowany makaron przecedzić i wyłożyć na talerze. Wlać gorącą zupę.