Zupa grzybowa z makaronem

blogerzydlalubelli
Zupa grzybowa z makaronem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zupa grzybowa z makaronem to aromatyczna propozycja na obiad.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella wstążki długie

1 kg pieczarki

20 g suszone borowiki

1 łyżka olej

1 szt. cebula

1.50 l bulion drobiowy

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


Suszone grzyby zalać gorącą wodą (1 szkl.) i odstawić.

Oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Wstawić wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.

W dużym garnku przesmażyć na oleju cebulę, dodać pieczarki i namoczone pokrojone grzyby.

Smażyć, aż puszczą sok a wtedy wlać bulion i wodę od moczenia grzybów i gotować przez 10 minut.

Śmietankę zahartować dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlać ją do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Ugotowany makaron przecedzić i wyłożyć na talerze. Wlać gorącą zupę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

778

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

27

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły