Zupa grzybowa z makaronem

blogerzydlalubelli
Zupa grzybowa z makaronem

0

0 / 0

Zupa grzybowa z makaronem to aromatyczna propozycja na obiad.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella wstążki długie

1 kg pieczarki

20 g suszone borowiki

1 łyżka olej

1 szt. cebula

1.50 l bulion drobiowy

1 szkl. śmietanka kremowa 30%

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Suszone grzyby zalać gorącą wodą (1 szkl.) i odstawić.

2

Oczyścić pieczarki i pokroić je w plasterki.

3

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

4

Wstawić wodę na makaron i ugotować go wg instrukcji na opakowaniu.

5

W dużym garnku przesmażyć na oleju cebulę, dodać pieczarki i namoczone pokrojone grzyby.

6

Smażyć, aż puszczą sok a wtedy wlać bulion i wodę od moczenia grzybów i gotować przez 10 minut.

7

Śmietankę zahartować dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlać ją do zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

8

Ugotowany makaron przecedzić i wyłożyć na talerze. Wlać gorącą zupę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły