Zupa grzybowa z łazankami
kontakt_1
Zupa grzybowa z łazankami to świąteczny klasyk. W Boże Narodzenie smakuje wyjątkowo! Do jej przygotowania koniecznie zaopatrz się w: suszone podgrzybki, suszone borowiki, czosnek, koncentrat bulionu warzywnego, cebulę, śmietanę 18%, białe wino wytrawne, masło, oregano i makaron typu łazanki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1403
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.3 / 3
Zupa grzybowa z łazankami to świąteczny klasyk. W Boże Narodzenie smakuje wyjątkowo! Do jej przygotowania koniecznie zaopatrz się w: suszone podgrzybki, suszone borowiki, czosnek, koncentrat bulionu warzywnego, cebulę, śmietanę 18%, białe wino wytrawne, masło, oregano i makaron typu łazanki.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g suszone podgrzybki
250 g suszone borowiki
1 szt. czosnek
250 koncentrat bulionu warzywnego krakus
1 szt. cebula
1 szt. śmietana 18%
50 wino białe wytrawne
1 kostka masło
1 szczyp. oregano
1 szt. makaron łazanki lubella
1 szt. tymbark pomarańcza brzoskwinia
Przygotowanie
W garnku na rozgrzanym maśle szklimy cebulę.
Grzyby opłukujemy i kroimy na kawałki.
Dodajemy je wraz z oregano do cebuli i smażymy ok. 3 min.
Wlewamy wino i chwilę gotujemy.
Dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.
Śmietanę mieszamy osobno z kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlewamy do garnka.
Łazanki gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości i podajemy z zupą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1403
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
130
gram
Tłuszcze
63
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.