Zupa grzybowa z łazankami

kontakt_1
Zupa grzybowa z łazankami

Średnia 3.3 / 3

Oceń!

Zupa grzybowa z łazankami to świąteczny klasyk. W Boże Narodzenie smakuje wyjątkowo! Do jej przygotowania koniecznie zaopatrz się w: suszone podgrzybki, suszone borowiki, czosnek, koncentrat bulionu warzywnego, cebulę, śmietanę 18%, białe wino wytrawne, masło, oregano i makaron typu łazanki.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

250 g suszone podgrzybki

250 g suszone borowiki

1 szt. czosnek

250 koncentrat bulionu warzywnego krakus

1 szt. cebula

1 szt. śmietana 18%

50 wino białe wytrawne

1 kostka masło

1 szczyp. oregano

1 szt. makaron łazanki lubella

1 szt. tymbark pomarańcza brzoskwinia

Przygotowanie


W garnku na rozgrzanym maśle szklimy cebulę.

Grzyby opłukujemy i kroimy na kawałki.

Dodajemy je wraz z oregano do cebuli i smażymy ok. 3 min.

Wlewamy wino i chwilę gotujemy.

Dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut.

Śmietanę mieszamy osobno z kilkoma łyżkami wywaru, a następnie wlewamy do garnka.

Łazanki gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości i podajemy z zupą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1403

kcal

Białka

53

gram

Węglowodany

130

gram

Tłuszcze

63

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły