Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

mariola85
Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

Średnia 3 / 3

Oceń!

Zupa ze świeżych leśnych prawdziwków, na wywarze warzywnym podana z kładzionymi kluskami to prawdziwy rarytas. Pachnąca i aromatyczna zupa grzybowa zniknie z talerzy w mig.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 szkl. śmietana 18%

0.50 szkl. mąka lubella

0.25 szkl. wody

1 szt. marchew

0.50 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

4 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka ocet

3 łyżka nać pietruszki

0.50 dag. prawdziwki

Przygotowanie


Grzyby obgotować przez 20 minut w lekko osolonej zakwaszonej octem wodzie.

Wodę odlać, wlać świeżą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, seler.

Na maśle podsmażyć drobno pokrojona cebulkę, podlewać wywarem, aby się rozgotowała i wlać do zupy.

Z mąki, żółtka i wody wyrobić łyżką cisto na kluski kładzione, które należy kłaść bezpośrednio na zupę, za każdym razem mocząc łyżkę we wrzącej zupie, aby ciasto łatwo się odklejało.

Zupę zaprawić śmietaną, podawać posypaną świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

192

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły