Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

mariola85
Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami

1

0 / 0

Zupa ze świeżych leśnych prawdziwków, na wywarze warzywnym podana z kładzionymi kluskami to prawdziwy rarytas. Pachnąca i aromatyczna zupa grzybowa zniknie z talerzy w mig.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 szkl. śmietana 18%

0.50 szkl. mąka lubella

0.25 szkl. wody

1 szt. marchew

0.50 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

4 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka ocet

3 łyżka nać pietruszki

0.50 dag. prawdziwki

Przygotowanie


1

Grzyby obgotować przez 20 minut w lekko osolonej zakwaszonej octem wodzie.

2

Wodę odlać, wlać świeżą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, seler.

3

Na maśle podsmażyć drobno pokrojona cebulkę, podlewać wywarem, aby się rozgotowała i wlać do zupy.

4

Z mąki, żółtka i wody wyrobić łyżką cisto na kluski kładzione, które należy kłaść bezpośrednio na zupę, za każdym razem mocząc łyżkę we wrzącej zupie, aby ciasto łatwo się odklejało.

5

Zupę zaprawić śmietaną, podawać posypaną świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

192

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły