Zupa grzybowa z kładzionymi kluskami
mariola85
Zupa ze świeżych leśnych prawdziwków, na wywarze warzywnym podana z kładzionymi kluskami to prawdziwy rarytas. Pachnąca i aromatyczna zupa grzybowa zniknie z talerzy w mig.
1
0 / 0
Zupa ze świeżych leśnych prawdziwków, na wywarze warzywnym podana z kładzionymi kluskami to prawdziwy rarytas. Pachnąca i aromatyczna zupa grzybowa zniknie z talerzy w mig.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szkl. śmietana 18%
0.50 szkl. mąka lubella
0.25 szkl. wody
1 szt. marchew
0.50 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka ocet
3 łyżka nać pietruszki
0.50 dek. prawdziwki
Przygotowanie
Grzyby obgotować przez 20 minut w lekko osolonej zakwaszonej octem wodzie.
Wodę odlać, wlać świeżą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, marchew, pietruszkę, seler.
Na maśle podsmażyć drobno pokrojona cebulkę, podlewać wywarem, aby się rozgotowała i wlać do zupy.
Z mąki, żółtka i wody wyrobić łyżką cisto na kluski kładzione, które należy kłaść bezpośrednio na zupę, za każdym razem mocząc łyżkę we wrzącej zupie, aby ciasto łatwo się odklejało.
Zupę zaprawić śmietaną, podawać posypaną świeżą pietruszką.