0

Składniki

300 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
4 Opakowania
koncentrat zupy grzybowej Krakus
1 Kilogram
włoszczyzna
2 Sztuki
cebula
4 Sztuki
liść laurowy
4 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
karp
300 Gramów
orzechy włoskie
5 Sztuk
ząbek czosnku
3 Sztuki
Jaja L
2 Łyżeczki
papryka wędzona
3 Łyżki
olej
2 Szczypty
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Karpia filetujemy, oczyszczamy go z łusek, odcinamy najcieńszą część płata i dzielimy go na 24 kawałki.
  2. Solimy i pieprzymy karpia, obkładamy go plasterkami czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce.
  3. Gotujemy wywar warzywny w ok. 4 litrach wody: warzywa obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz całe 2 cebule wraz z łupkami. Gotujemy ok. 45 minut. Wywaru nie doprawiamy i nie solimy, gdyż koncentrat jest już odpowiednio doprawiony.
  4. Wywar odcedzamy i dodajemy 4 butelki koncentratu grzybowej Krakus. Sprawdzamy smak i – według uznania – ewentualnie doprawiamy koncentratem z 5. butelki.
  5. Z kawałków karpia ściągamy plasterki czosnku.
  6. Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego jajka i roztrzepujemy je, a do trzeciego tarte orzechy wymieszane z papryką.
  7. Panierujemy kawałki ryby z obu stron, kolejno najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec otaczamy w orzechach. Odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z resztą karpia.
  8. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na średnim ogniu smażymy rybę najpierw skórą ku dołowi, a potem z drugiej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kawałki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70°C, jeżeli nie podajemy dania od razu. To pozwoli utrzymać rybę ciepłą.
  9. Serwujemy zupę w wazie, a rybę i dodatki osobno na talerzu lub podajemy gotowe danie. Na talerz wylewamy porcję zupy, układamy po dwa kawałki ryby, plasterek cytryny, plasterki lub paseczki ugotowanej marchewki z wywaru, kiełki, a całość posypujemy czerwonym pieprzem i delikatnie mieloną papryką.

Opis

Pyszny przepis na zupę grzybowa z karpiem w orzechach! Zaskocz swoich gości podczas Świąt!

Podobne przepisy

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Barszcz biały z grzybkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały z grzybkami

Barszcz biały

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Rosół

Przepis
Średni Do 1 godz
Rosół

Szybka zupa pieczarkowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Szybka zupa pieczarkowa

Zupa chłopska

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Przepis
Średni Do 15 min
Wigilijna zupa grzybowa z topinamburem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!