Zupa grzybowa z karpiem w orzechach
formularz
Pyszny przepis na zupę grzybowa z karpiem w orzechach! Zaskocz swoich gości podczas Świąt!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2505
kcal
Białka
143
gram
Węglowodany
217
gram
Tłuszcze
98
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Pyszny przepis na zupę grzybowa z karpiem w orzechach! Zaskocz swoich gości podczas Świąt!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 opak. koncentrat zupy grzybowej krakus
1 kg włoszczyzna
2 szt. cebula
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 szt. karp
300 g orzechy włoskie
300 g mąka pszenna tortowa lubella
5 szt. ząbek czosnku
3 szt. jaja l
2 łyżecz. papryka wędzona
3 łyżka olej
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Karpia filetujemy, oczyszczamy go z łusek, odcinamy najcieńszą część płata i dzielimy go na 24 kawałki.
Solimy i pieprzymy karpia, obkładamy go plasterkami czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce.
Gotujemy wywar warzywny w ok. 4 litrach wody: warzywa obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz całe 2 cebule wraz z łupkami. Gotujemy ok. 45 minut. Wywaru nie doprawiamy i nie solimy, gdyż koncentrat jest już odpowiednio doprawiony.
Wywar odcedzamy i dodajemy 4 butelki koncentratu grzybowej Krakus. Sprawdzamy smak i – według uznania – ewentualnie doprawiamy koncentratem z 5. butelki.
Z kawałków karpia ściągamy plasterki czosnku.
Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego jajka i roztrzepujemy je, a do trzeciego tarte orzechy wymieszane z papryką.
Panierujemy kawałki ryby z obu stron, kolejno najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec otaczamy w orzechach. Odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z resztą karpia.
Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na średnim ogniu smażymy rybę najpierw skórą ku dołowi, a potem z drugiej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kawałki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70°C, jeżeli nie podajemy dania od razu. To pozwoli utrzymać rybę ciepłą.
Serwujemy zupę w wazie, a rybę i dodatki osobno na talerzu lub podajemy gotowe danie. Na talerz wylewamy porcję zupy, układamy po dwa kawałki ryby, plasterek cytryny, plasterki lub paseczki ugotowanej marchewki z wywaru, kiełki, a całość posypujemy czerwonym pieprzem i delikatnie mieloną papryką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2505
kcal
Białka
143
gram
Węglowodany
217
gram
Tłuszcze
98
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.