Zupa grzybowa z karpiem w orzechach

formularz
Zupa grzybowa z karpiem w orzechach

0

5 / 1

Pyszny przepis na zupę grzybowa z karpiem w orzechach! Zaskocz swoich gości podczas Świąt!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 opak. koncentrat zupy grzybowej krakus

1 kg włoszczyzna

2 szt. cebula

4 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 szt. karp

300 g orzechy włoskie

300 g mąka pszenna tortowa lubella

5 szt. ząbek czosnku

3 szt. jaja l

2 łyżecz. papryka wędzona

3 łyżka olej

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Karpia filetujemy, oczyszczamy go z łusek, odcinamy najcieńszą część płata i dzielimy go na 24 kawałki.

2

Solimy i pieprzymy karpia, obkładamy go plasterkami czosnku i odstawiamy w chłodne miejsce.

3

Gotujemy wywar warzywny w ok. 4 litrach wody: warzywa obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz całe 2 cebule wraz z łupkami. Gotujemy ok. 45 minut. Wywaru nie doprawiamy i nie solimy, gdyż koncentrat jest już odpowiednio doprawiony.

4

Wywar odcedzamy i dodajemy 4 butelki koncentratu grzybowej Krakus. Sprawdzamy smak i – według uznania – ewentualnie doprawiamy koncentratem z 5. butelki.

5

Z kawałków karpia ściągamy plasterki czosnku.

6

Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego jajka i roztrzepujemy je, a do trzeciego tarte orzechy wymieszane z papryką.

7

Panierujemy kawałki ryby z obu stron, kolejno najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec otaczamy w orzechach. Odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z resztą karpia.

8

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na średnim ogniu smażymy rybę najpierw skórą ku dołowi, a potem z drugiej strony, do uzyskania ładnego złotego koloru. Usmażone kawałki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70°C, jeżeli nie podajemy dania od razu. To pozwoli utrzymać rybę ciepłą.

9

Serwujemy zupę w wazie, a rybę i dodatki osobno na talerzu lub podajemy gotowe danie. Na talerz wylewamy porcję zupy, układamy po dwa kawałki ryby, plasterek cytryny, plasterki lub paseczki ugotowanej marchewki z wywaru, kiełki, a całość posypujemy czerwonym pieprzem i delikatnie mieloną papryką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2505

kcal

Białka

143

gram

Węglowodany

217

gram

Tłuszcze

98

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły