Zupa grzybowa z cukinią
bartek
Typowo jesienna zupa, z jesiennymi warzywami i leśnymi grzybami. Kto jej jeszcze nie jadł, niech szybko biegnie na targ, zakupi porządną porcję grzybków i niech natychmiast przystąpi do gotowania. Zupa z tego przepisu jest świetna - gęsta, sycącą, pachnąca. Znika z talerzy bardzo szybko.
0
0 / 0
Typowo jesienna zupa, z jesiennymi warzywami i leśnymi grzybami. Kto jej jeszcze nie jadł, niech szybko biegnie na targ, zakupi porządną porcję grzybków i niech natychmiast przystąpi do gotowania. Zupa z tego przepisu jest świetna - gęsta, sycącą, pachnąca. Znika z talerzy bardzo szybko.
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szkl. śmietana 22%
1 szt. udko z kurczaka
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cukinia
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 szt. cebula
30 dag. wołowina
0.50 kg grzyby leśne
0.50 pęcz. nać pietruszki
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Z mięsa, marchwi, pietruszki i selera przygotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela. Gotować wywar około 2 godzin na małym ogniu. Odcedzić wszystkie składniki: wołowinę pokroić w paseczki, marchewkę i pietruszkę w talarki - to będzie baza naszej zupy.
Grzyby po oczyszczeniu i pokrojeniu, obgotować w osolonej wodzie około 40 minut i odcedzić.
Następnie obgotowane grzyby dusić z cebulą przez 20 minut.
Cukinie pokrojoną w plastry smażyć z obu stron na oleju, aż uzyska złoty kolor.
Grzyby ze śmietaną rozprowadzić gorącym bulionem i wlać do gorącego wywaru.
Na koniec zalać śmietaną i zagotować.