0

Składniki

1 Szczypta
sól, pieprz
1 Szklanka
Śmietana 22%
1 Sztuka
udko z kurczaka
3 Sztuki
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
1 Sztuka
cukinia
3 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
2 Sztuki
cebula
30 Dekagramów
Wołowina
0.5 Kilograma
grzyby leśne
0.5 Pęczka
nać pietruszki
0.5 Sztuki
seler
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Grzyby ze śmietaną rozprowadzamy gorącym bulionem i wlewamy do gorącego wywaru.
  2. Grzyby, po oczyszczeniu i pokrojeniu, obgotowujemy w osolonej wodzie około 40 minut i odcedzamy.
  3. Następnie obgotowane grzyby dusimy z cebulą przez 20 minut.
  4. Cukinie pokrojoną w plastry smażymy z obu stron na oleju, aż uzyska złoty kolor.
  5. Z mięsa marchwi, pietruszki i selera przygotowujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela. Gotujemy wywar około 2 godzin na małym ogniu. Odcedzamy wszystkie składniki: wołowinę kroimy w paseczki, marchewkę i pietruszkę w talarki - to będzie baza naszej zupy.
  6. Na koniec zalewamy śmietaną i zagotowujemy.

Opis

Typowo jesienna zupa, z jesiennymi warzywami i leśnymi grzybami. Kto jej jeszcze nie jadł, niech szybko biegnie na targ, zakupi porządną porcję grzybków i niech natychmiast przystąpi do gotowania. Jak mam czas, to sam jeżdżę na grzybobranie, chociaż znajduję naprawdę spore sztuki, to wolę, jak je ktoś jeszcze przejrzy. Tym razem miałem to szczęście, że dostałem skrzynkę grzybów. Trochę zeszło mi się z obróbką, czyszczeniem i obgotowywaniem kilku porcji do zamrożenia, ale obowiązkowo musiałem zrobić chociaż jedną zupę. Zupka wyszła świetna - gęsta, sycącą, pachnąca. Zniknęła bardzo szybko, bo co chwilę łyżka wazowa stukała w dno garnka. Zastanawia mnie tylko, dlaczego cukinia z żółtą skórką miała gorzkawy smak?

Podobne przepisy

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Trudny Do 3 godz.

Zupa grzybowa

Średni Do 3 godz.

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Średni Do 1 godz.

Minestrone z makaronem

Łatwy Do 1 godz.

Pomidorowa z zacierką

Łatwy Do 1 godz.

Rosół

Średni Do 3 godz.

Zupa grzybowa

Łatwy Do 1 godz.

Zupa minestone

Łatwy Do 40 min.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!