Zupa grzybowa krem
EkspertOdKuchni
Zupa krem grzybowa to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się na obiad i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom leśnych grzybów. Połączenie podgrzybków z bulionem warzywnym, warzywami, śmietanką i natką pietruszki doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącymi grzankami lub świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa krem grzybowa to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się na obiad i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom leśnych grzybów. Połączenie podgrzybków z bulionem warzywnym, warzywami, śmietanką i natką pietruszki doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącymi grzankami lub świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g podgrzybki
1 szt. cebula biała
1 szt. marchewka
4 szt. ziemniaki
4 szt. ząbki czosnku
1 l bulion warzywny
200 ml śmietanka 30%
2 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa, od czasu do czasu mieszając.
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażanych warzyw i smażymy razem, aż puszczą wodę i odparują. Następnie zalewamy bulionem warzywnym.
Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec gotowania blendujemy zupę blenderem ręcznym na gładką masę.
Zupę grzybową krem przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką i dodajemy kleksy śmietany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.