Zupa grzybowa krem

EkspertOdKuchni
Zupa grzybowa krem

0

0 / 0

Zupa krem grzybowa to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się na obiad i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom leśnych grzybów. Połączenie podgrzybków z bulionem warzywnym, warzywami, śmietanką i natką pietruszki doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącymi grzankami lub świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g podgrzybki

1 szt. cebula biała

1 szt. marchewka

4 szt. ziemniaki

4 szt. ząbki czosnku

1 l bulion warzywny

200 ml śmietanka 30%

2 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

2

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej warzywa, od czasu do czasu mieszając.

3

Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażanych warzyw i smażymy razem, aż puszczą wodę i odparują. Następnie zalewamy bulionem warzywnym.

4

Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i doprawiamy solą i pieprzem.

5

Na koniec gotowania blendujemy zupę blenderem ręcznym na gładką masę.

6

Zupę grzybową krem przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką i dodajemy kleksy śmietany.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły