Zupa grzybowa Basi
bogusia1962
0
0 / 0
Pyszna zupa grzybowa, gotowana na mięsie wołowym. Zupa dzięki esencjonalnemu wywarowi jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
25 dek. makaron świderki lubella
20 dek. wołowina z kością
2 l woda
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
5 dek. seler
10 dek. grzyby suszone
2 szcz. sól
2 szcz. pieprz
1 szt. ziele angielskie
1 szt. liście laurowe
5 szt. pieprz ziarnisty
2 łyżka śmietana
3 łod. natka pietruszki
Przygotowanie
W garnku umieścić wołowinę z kością (można użyć żeberek wołowych) i zalać wodą oraz dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i sól. Całość gotować na średnim ogniu około 40 minut.
W między czasie zalać grzyby gorącą wodą i odstawić na około 20 minut, aby się namoczyły.
Cebulę, seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby odcedzić i pokroić w paski. Przełożyć wszystko do wywaru mięsnego i gotować około 15 minut.
Do zupy dodać makaron i gotować około 20 minut. Przed końcem gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem.
Do zupy przed podaniem można dodać śmietanę oraz świeżo pokrojoną natkę pietruszki.