Zupa grzybowa Basi
bogusia1962
Pyszna zupa grzybowa, gotowana na mięsie wołowym. Zupa dzięki esencjonalnemu wywarowi jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna zupa grzybowa, gotowana na mięsie wołowym. Zupa dzięki esencjonalnemu wywarowi jest niezwykle smaczna i aromatyczna.
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
25 dag. makaron świderki lubella
20 dag. wołowina z kością
2 l woda
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. cebula
5 dag. seler
10 dag. grzyby suszone
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
1 szt. ziele angielskie
1 szt. liście laurowe
5 szt. pieprz ziarnisty
2 łyżka śmietana
3 łodyga natka pietruszki
Przygotowanie
W garnku umieścić wołowinę z kością (można użyć żeberek wołowych) i zalać wodą oraz dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i sól. Całość gotować na średnim ogniu około 40 minut.
W między czasie zalać grzyby gorącą wodą i odstawić na około 20 minut, aby się namoczyły.
Cebulę, seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby odcedzić i pokroić w paski. Przełożyć wszystko do wywaru mięsnego i gotować około 15 minut.
Do zupy dodać makaron i gotować około 20 minut. Przed końcem gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem.
Do zupy przed podaniem można dodać śmietanę oraz świeżo pokrojoną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
62
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.