Zupa grzybowa

goodfoodlover

Proponujemy niezawodny przepis na zupę grzybową z makaronem - klasyczną pozycję na wigilijnym stole. Wywar z suszonych grzybów gwarantuje wspaniały smak oraz zapach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1323
kcal
Białka
78
gram
Węglowodany
169
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Proponujemy niezawodny przepis na zupę grzybową z makaronem - klasyczną pozycję na wigilijnym stole. Wywar z suszonych grzybów gwarantuje wspaniały smak oraz zapach.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 łodyga nać pietruszki
2 łyżecz. sól, pieprz
300 g grzyby suszone
100 g grzyby suszone
250 g makaron lubella wstążki
1 szt. cebula
1 szt. marchew
1 szt. por
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka śmietana
Przygotowanie
Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą w misce i odstawiamy na noc. Obgotowane grzyby wraz z pokrojoną cebulą podsmażamy na maśle lub oleju do zarumienienia.
Średniej wielkości garnek zapełniamy do połowy wodą i wrzucamy do niego dodać warzywa (marchew i por) oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele i liść laurowy). Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie dodajemy wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby
Gotujemy jeszcze 30 minut. W osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, natką pietruszki oraz opcjonalnie kwaśną śmietanę
Przygotuj wcześniej produkty
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1323
kcal
Białka
78
gram
Węglowodany
169
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.