Zupa grzybowa

goodfoodlover
Zupa grzybowa

1

0 / 0

Proponujemy niezawodny przepis na zupę grzybową z makaronem - klasyczną pozycję na wigilijnym stole. Wywar z suszonych grzybów gwarantuje wspaniały smak oraz zapach.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 łod. nać pietruszki

2 łyżeczka sól, pieprz

300 g grzyby suszone

100 g grzyby suszone

250 g makaron lubella wstążki

1 szt. cebula

1 szt. marchew

1 szt. por

1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wodą w misce i odstawiamy na noc. Obgotowane grzyby wraz z pokrojoną cebulą podsmażamy na maśle lub oleju do zarumienienia.

2

Średniej wielkości garnek zapełniamy do połowy wodą i wrzucamy do niego dodać warzywa (marchew i por) oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele i liść laurowy). Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie dodajemy wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby

3

Gotujemy jeszcze 30 minut. W osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podajemy z makaronem, natką pietruszki oraz opcjonalnie kwaśną śmietanę

4

Przygotuj wcześniej produkty

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły