Zupa grzybowa

uwielbiampl
Zupa grzybowa

0

2.9 / 14

Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych dań na wigilię. Wypróbuj nasz przepis na zupę z suszonych grzybów i zachwyć domowników pysznym daniem świątecznym.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

100 g suszone grzyby

2 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.25 szt. seler

1 szt. cebula

1 łyżka olej

150 g makaron lubella łazanki

Przygotowanie


1

Grzyby płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, moczymy 1 godzinę i gotujemy 30 minut.

2

Warzywa obieramy i płuczemy. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju.

3

Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę dodajemy do grzybów. Gotujemy 30 minut. Wywar przecedzamy, grzyby kroimy w paski i dodajemy ponownie do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Następną marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy 3 minuty i podajemy z łazankami.

5

Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

298

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

48

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły