Zupa grzybowa
uwielbiampl
Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych dań na wigilię. Wypróbuj nasz przepis na zupę z suszonych grzybów i zachwyć domowników pysznym daniem świątecznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
298
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
48
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2.9 / 14
Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych dań na wigilię. Wypróbuj nasz przepis na zupę z suszonych grzybów i zachwyć domowników pysznym daniem świątecznym.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
100 g suszone grzyby
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
1 szt. cebula
1 łyżka olej
150 g makaron lubella łazanki
Przygotowanie
Grzyby płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, moczymy 1 godzinę i gotujemy 30 minut.
Warzywa obieramy i płuczemy. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę dodajemy do grzybów. Gotujemy 30 minut. Wywar przecedzamy, grzyby kroimy w paski i dodajemy ponownie do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.
Następną marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy 3 minuty i podajemy z łazankami.
Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki.