Zupa grzybowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Zupa grzybowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977134203.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych dań na wigilię. Wypróbuj nasz przepis na zupę z suszonych grzybów i zachwyć domowników pysznym daniem świątecznym.
0
2.9 / 14
Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych dań na wigilię. Wypróbuj nasz przepis na zupę z suszonych grzybów i zachwyć domowników pysznym daniem świątecznym.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
100 g suszone grzyby
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.25 szt. seler
1 szt. cebula
1 łyżka olej
150 g makaron lubella łazanki
Przygotowanie
Grzyby płuczemy, zalewamy 1,5 l wody, moczymy 1 godzinę i gotujemy 30 minut.
Warzywa obieramy i płuczemy. Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju.
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę dodajemy do grzybów. Gotujemy 30 minut. Wywar przecedzamy, grzyby kroimy w paski i dodajemy ponownie do wywaru, doprawiamy solą i pieprzem.
Następną marchewkę kroimy w bardzo drobną kostkę i dorzucamy do zupy. Gotujemy 3 minuty i podajemy z łazankami.
Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki.