Zupa grzybowa

Lubella
Zupa grzybowa

1

0 / 0

Przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonymi borowikami.

14

Składniki

70 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 l bulion warzywny

150 g makaron lubella nitki cięte

40 g suszone borowiki

1 szt. cebula

2 szt. pietruszka korzeń

1 szt. marchew

0.25 szt. seler korzeń

2 łyżka śmietana 18%

1 łyżka masło

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżka natka pietruszki pokrojona

Przygotowanie


1

Grzyby opłucz, po czym zalej je zimną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.

2

Na drugi dzień odcedź grzyby (nie wylewaj wody). Posiekaj je drobno.

3

Obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę i seler pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę w plasterki.

4

W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Wrzuć marchewkę, pietruszkę oraz seler, smaż jeszcze przez 3-4 min mieszając, aby się nie przypaliły.

5

Wlej do garnka bulion, dodaj posiekane grzyby. Gotuj całość przez ok. 30-40 min, aż warzywna zmiękną.

6

Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj (dzięki temu nie zwarzy się).

7

Podawaj zupę grzybową z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

283

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły