Zupa grzybowa
Lubella
Wigilijna zupa grzybowa z suszonymi borowikami to tradycyjny przysmak, który idealnie wpisuje się w klimat świątecznego stołu. Aromat suszonych grzybów, który unosi się w całym domu, sprawia, że danie to kojarzy się z magią świąt i wspólnym biesiadowaniem. Gotowa zupa zachwyci nie tylko wielbicieli grzybowych smaków, ale również tych, którzy cenią głębię naturalnych aromatów. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wigilijna zupa grzybowa z suszonymi borowikami to tradycyjny przysmak, który idealnie wpisuje się w klimat świątecznego stołu. Aromat suszonych grzybów, który unosi się w całym domu, sprawia, że danie to kojarzy się z magią świąt i wspólnym biesiadowaniem. Gotowa zupa zachwyci nie tylko wielbicieli grzybowych smaków, ale również tych, którzy cenią głębię naturalnych aromatów. Życzymy smacznego!
14
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
150 g makaron lubella nitki cięte
40 g suszone borowiki
1 szt. cebula
2 szt. pietruszka korzeń
1 szt. marchew
0.25 szt. seler korzeń
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka natka pietruszki pokrojona
Przygotowanie
Grzyby opłucz, po czym zalej je zimną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień odcedź grzyby (nie wylewaj wody). Posiekaj je drobno.
Obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę i seler pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Wrzuć marchewkę, pietruszkę oraz seler, smaż jeszcze przez 3-4 min mieszając, aby się nie przypaliły.
Wlej do garnka bulion, dodaj posiekane grzyby. Gotuj całość przez ok. 30-40 min, aż warzywna zmiękną.
Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj (dzięki temu nie zwarzy się).
Podawaj zupę grzybową z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.