Zupa grzybowa
Lubella
Przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonymi borowikami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonymi borowikami.
14
Składniki
70 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
150 g makaron lubella nitki cięte
40 g suszone borowiki
1 szt. cebula
2 szt. pietruszka korzeń
1 szt. marchew
0.25 szt. seler korzeń
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżka masło
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka natka pietruszki pokrojona
Przygotowanie
Grzyby opłucz, po czym zalej je zimną wodą i odstaw na całą noc do namoczenia.
Na drugi dzień odcedź grzyby (nie wylewaj wody). Posiekaj je drobno.
Obierz cebulę, seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę i seler pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż ok. 2 min, aż się zeszkli. Wrzuć marchewkę, pietruszkę oraz seler, smaż jeszcze przez 3-4 min mieszając, aby się nie przypaliły.
Wlej do garnka bulion, dodaj posiekane grzyby. Gotuj całość przez ok. 30-40 min, aż warzywna zmiękną.
Do miseczki przełóż śmietanę. Dodaj 2-3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę dodaj do zupy, wymieszaj (dzięki temu nie zwarzy się).
Podawaj zupę grzybową z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
283
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.