Zupa grzybowa

m7

Moja ulubiona potrawa!!! poleca !!!!!!!!!!!!! smacznego!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
376
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Moja ulubiona potrawa!!! poleca !!!!!!!!!!!!! smacznego!!
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
10 szt. ziaren pieprzu
1 szt. cebula do grzybów
10 dag. suszone grzyby
25 dag. włoszczyzna
20 dag. śmietana
Przygotowanie
Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy.
Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.
Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Ale może być (ostatecznie) kupiony makaron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
376
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.