Zupa grzybowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa grzybowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974821401.jpeg&w=3840&q=75)
Moja ulubiona potrawa!!! poleca !!!!!!!!!!!!! smacznego!!
1
5 / 1
Moja ulubiona potrawa!!! poleca !!!!!!!!!!!!! smacznego!!
6
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. sól
10 szt. ziaren pieprzu
1 szt. cebula do grzybów
10 dag. suszone grzyby
25 dag. włoszczyzna
20 dag. śmietana
Przygotowanie
Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Potem dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy.
Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie.
Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Ale może być (ostatecznie) kupiony makaron.