Zupa groszkowa
mariola85
Wielbicielom łagodnych zup polecamy pyszną zupę groszkową. Delikatna, gotowana na udku z kurczaka z warzywami zupa, wspaniale sprawdzi się dla najmłodszych.
1
0 / 0
Wielbicielom łagodnych zup polecamy pyszną zupę groszkową. Delikatna, gotowana na udku z kurczaka z warzywami zupa, wspaniale sprawdzi się dla najmłodszych.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 puszka groszek zielony konserwowy
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. udko z kurczaka
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. marchew
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziemniaki
1 łyżka przyprawa maggi
4 łyżka śmietana
0.50 pęcz. koperek
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Obrać warzywa: marchewka, seler, korzeń pietruszki, ziemniaki - pokroić je i gotować z zielem angielskim i listkiem laurowym.
Jak woda w garnku zacznie wrzeć, wrzucić udko kurczaka i gotować około godziny na wolnym ogniu.
Do rosołu dodać całą puszkę groszku konserwowanego wraz z zalewą. Gotować kilka minut, bo groszek i tak już jest miękki.
Zupę zaprawiać śmietaną rozrobioną w wodzie i zahartowaną gorącą zupą.
Na koniec doprawiać solą, pieprzem, maggi.
Podawać ze świeżym koperkiem.