1

Składniki

1 Puszka
groszek zielony konserwowy
1 Szczypta
sól, pieprz
1 Sztuka
udko z kurczaka
1 Sztuka
korzeń pietruszki
2 Sztuki
marchew
3 Sztuki
ziele angielskie
2 Sztuki
liść laurowy
5 Sztuk
ziemniaki
1 Łyżka
przyprawa maggi
4 Łyżki
śmietana
0.5 Pęczka
koperek
0.5 Sztuki
seler
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Obieram warzywa: marchewka, seler, korzeń pietruszki, ziemniaki - kroję je i gotuję z zielem angielskim i listkiem laurowym.
  2. Jak woda w garnku zacznie wrzeć, wrzucam udko kurczaka i gotuję około godziny na wolnym ogniu.
  3. Do rosołu dodaję całą puszkę groszku konserwowanego wraz z zalewą (lub groszek ze słoika wraz zalewą). Gotuję kilka minut, bo groszek i tak już jest miękki.
  4. Zupę zaprawiam śmietaną rozrobioną w wodzie i zahartowaną gorącą zupą (uwaga - śmietanę można zagęścić mąką).
  5. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, maggi (lub przyprawą typu vegeta - jak ktoś lubi). Czasem zupa wydaje mi się za tłusta, wtedy zbieram "oka" i wyrzucam.
  6. Podaję ze świeżym koperkiem.

Opis

Wielbicielom łagodnych zup polecam pyszną zupkę groszkową.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!