Zupa grochowa a'la krem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa grochowa a'la krem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217444.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna, tradycyjna, gęsta zupa grochowa.
0
0 / 0
Pyszna, tradycyjna, gęsta zupa grochowa.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. oregano
500 g wieprzowina golonka ze skórą
2 szt. marchew
2 szt. kostka rosołowa drobiowa
3 szt. owoc jałowca
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
4 szt. ziemniaki
1 łyżka majeranek
20 dag. kiełbasa podwawelska
0.50 szkl. groch łuskany połówki
Przygotowanie
Groch moczyć całą noc w przegotowanej, letniej wodzie. Przepłukać kilkakrotnie. Skórę golonki naciąć, wrzucić do garnka i gotować. Po 5 minutach zebrać szumowiny i dodać jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i kostki rosołowe. Gotować ok. 15 minut.
Po tym czasie wrzucić groch i gotować kolejne 40 min. Groch z czasem zacznie się rozpadać dając wrażenie kremu. Dodać oregano, marchew i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować aż będą miękkie. Na ostatnie kilka minut wsypać majeranek wraz z kiełbasą pokrojoną w połówki.