Zupa grochowa
kontakt_1
Pierwszą wzmiankę o zupie grochowej (zwanej także “zupą wojskową”) odnotowano w książce “Kuchnia Polska” z 1972 roku. Prawidłowo wykonana grochowa musi mieć gęstą konsystencję, tak aby łyżka stała w niej prosto, po włożeniu do miski. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
681
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pierwszą wzmiankę o zupie grochowej (zwanej także “zupą wojskową”) odnotowano w książce “Kuchnia Polska” z 1972 roku. Prawidłowo wykonana grochowa musi mieć gęstą konsystencję, tak aby łyżka stała w niej prosto, po włożeniu do miski. Smacznego!
16
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g żeberka wieprzowe
2 szt. cebula biała
1 szt. por
2 szt. liść laurowy
6 szt. ziele angielskie
400 g groch łupany
70 g boczek wędzony
80 g kiełbasa wiejska
4 szt. ziemniaki
2 szt. marchewka
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
1 łyżecz. suszony majeranek
1 łyżka olej
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Groch płuczemy i zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia.
Na drugi dzień groch zlewamy nową wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania zmniejszamy moc palnika i nadal gotujemy bez przykrycia, mieszamy od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i się rozpadnie.
W międzyczasie przygotowujemy wywar: żeberka myjemy i zalewamy 1,5 litrem zimnej wody i gotujemy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, umytą, naciętą, nieobraną cebulę i umyte liście pora. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyciągamy żeberka, cebulę, pora i przyprawy. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw.
Boczek, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Na łyżce oleju przysmażamy najpierw cebulę, a następnie boczek i kiełbasę. Wszystko dodajemy do garnka z ugotowanym grochem.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać groch z kiełbasą i boczkiem. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbki czosnku.
Zupę dekorujemy natką pietruszki i serwujemy w towarzystwie kromki wiejskiego chleba.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
681
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
52
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.