Zupa grochowa

kontakt_1
Zupa grochowa

0

0 / 0

Pierwszą wzmiankę o zupie grochowej (zwanej także “zupą wojskową”) odnotowano w książce “Kuchnia Polska” z 1972 roku. Prawidłowo wykonana grochowa musi mieć gęstą konsystencję, tak aby łyżka stała w niej prosto, po włożeniu do miski. Smacznego!

16

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g żeberka wieprzowe

2 szt. cebula biała

1 szt. por

2 szt. liść laurowy

6 szt. ziele angielskie

400 g groch łupany

70 g boczek wędzony

80 g kiełbasa wiejska

4 szt. ziemniaki

2 szt. marchewka

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. sól

3 szczyp. pieprz

1 łyżecz. suszony majeranek

1 łyżka olej

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Groch płuczemy i zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc do namoczenia.

2

Na drugi dzień groch zlewamy nową wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania zmniejszamy moc palnika i nadal gotujemy bez przykrycia, mieszamy od czasu do czasu, aż groch będzie miękki i się rozpadnie.

3

W międzyczasie przygotowujemy wywar: żeberka myjemy i zalewamy 1,5 litrem zimnej wody i gotujemy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, umytą, naciętą, nieobraną cebulę i umyte liście pora. Całość gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie.

4

Następnie wyciągamy żeberka, cebulę, pora i przyprawy. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw.

5

Boczek, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Na łyżce oleju przysmażamy najpierw cebulę, a następnie boczek i kiełbasę. Wszystko dodajemy do garnka z ugotowanym grochem.

6

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać groch z kiełbasą i boczkiem. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbki czosnku.

7

Zupę dekorujemy natką pietruszki i serwujemy w towarzystwie kromki wiejskiego chleba.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

681

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

52

gram

Tłuszcze

36

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły