Zupa grochowa
m7
1
4 / 1
Sycąca zupa grochowa, gotowana na żeberkach jest pyszna. Dzięki dużej ilości majeranku jest bardzo aromatyczna.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg żeberka wieprzowe
0.50 kg ziemniaki
250 g groch łuskany połówki
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler korzeń
0.50 pęcz. nać pietruszki
1 łyżka majeranek
1 łyżeczka sól, pieprz
Przygotowanie
Wędzone żeberka zalać ok. 2 litrami wody i gotować 20 minut.
Dodać groch (łuskanego nie trzeba wcześniej namaczać). Gdy groch zaczyna robić się miękki, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli w grochówce część grochu rozgotuje się, zupa stanie się gęsta i zawiesista a część grochu pozostaje miękka, lecz nie rozgotowana. Dlatego groch warto podzielić na dwie porcje i drugą dorzucić do garnka ok. 15 minut później po pierwszej.
Można dodać podsmażony boczek lub kiełbaskę lub gotować na samej wędzonce. Na koniec doprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem.