Zupa grochowa

m7
Zupa grochowa

1

4 / 1

Sycąca zupa grochowa, gotowana na żeberkach jest pyszna. Dzięki dużej ilości majeranku jest bardzo aromatyczna.

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg żeberka wieprzowe

0.50 kg ziemniaki

250 g groch łuskany połówki

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler korzeń

0.50 pęcz. nać pietruszki

1 łyżka majeranek

1 łyżecz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Wędzone żeberka zalać ok. 2 litrami wody i gotować 20 minut.

2

Dodać groch (łuskanego nie trzeba wcześniej namaczać). Gdy groch zaczyna robić się miękki, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli w grochówce część grochu rozgotuje się, zupa stanie się gęsta i zawiesista a część grochu pozostaje miękka, lecz nie rozgotowana. Dlatego groch warto podzielić na dwie porcje i drugą dorzucić do garnka ok. 15 minut później po pierwszej.

3

Można dodać podsmażony boczek lub kiełbaskę lub gotować na samej wędzonce. Na koniec doprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

704

kcal

Białka

37

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły