Zupa grochowa
m7
Sycąca zupa grochowa, gotowana na żeberkach jest pyszna. Dzięki dużej ilości majeranku jest bardzo aromatyczna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
704
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 1
Sycąca zupa grochowa, gotowana na żeberkach jest pyszna. Dzięki dużej ilości majeranku jest bardzo aromatyczna.
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg żeberka wieprzowe
0.50 kg ziemniaki
250 g groch łuskany połówki
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
0.50 szt. seler korzeń
0.50 pęcz. nać pietruszki
1 łyżka majeranek
1 łyżecz. sól, pieprz
Przygotowanie
Wędzone żeberka zalać ok. 2 litrami wody i gotować 20 minut.
Dodać groch (łuskanego nie trzeba wcześniej namaczać). Gdy groch zaczyna robić się miękki, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Jeśli w grochówce część grochu rozgotuje się, zupa stanie się gęsta i zawiesista a część grochu pozostaje miękka, lecz nie rozgotowana. Dlatego groch warto podzielić na dwie porcje i drugą dorzucić do garnka ok. 15 minut później po pierwszej.
Można dodać podsmażony boczek lub kiełbaskę lub gotować na samej wędzonce. Na koniec doprawić roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
704
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.