Zupa grochowa

m7
Zupa grochowa

0

0 / 0

Zupę można podawać z makaronem. Wtedy zupa będzie bardziej pożywna.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

0.80 kg groch suchy

0.10 kg cebula

0.50 kg kości wieprzowe

0.50 kg włoszczyzna

0.50 kg boczek wędzony

0.05 kg margaryna zwykła

0.03 kg lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

4 l woda

1 szt. czosnek

Przygotowanie


1

Groch przebrać, umyć, namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, a następnego dnia w tej samej wodzie ugotować i przetrzeć przez sito. Kości umyć, zalać zimną wodą, ugotować i odcedzić.

2

Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, dodać boczek w całości i gotować. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Do grochu dodać wywar z kości, warzywa i pokrojony boczek.

3

Zupę zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

536

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

49

gram

Tłuszcze

24

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły