Zupa grochowa
m7
Zupę można podawać z makaronem. Wtedy zupa będzie bardziej pożywna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
536
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupę można podawać z makaronem. Wtedy zupa będzie bardziej pożywna.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.80 kg groch suchy
0.10 kg cebula
0.50 kg kości wieprzowe
0.50 kg włoszczyzna
0.50 kg boczek wędzony
0.05 kg margaryna zwykła
0.03 kg lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
4 l woda
1 szt. czosnek
Przygotowanie
Groch przebrać, umyć, namoczyć na noc w przegotowanej wodzie, a następnego dnia w tej samej wodzie ugotować i przetrzeć przez sito. Kości umyć, zalać zimną wodą, ugotować i odcedzić.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, dodać boczek w całości i gotować. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Do grochu dodać wywar z kości, warzywa i pokrojony boczek.
Zupę zaprawić zasmażką z tłuszczu i mąki, dodać przyprawy i zagotować.