Zupa grochowa

m7
Zupa grochowa

0

0 / 0

Tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżeczka kminek

2 kost. kostka rosołowa

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

4 szt. ziemniaki

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szt. włoszczyzna

1 łyżka majeranek

1 łyżka masło

25 dek. groch łuskany połówki

25 dek. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Groch opłukać i moczyć kilka godzin w wodzie. W garnku gotować włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i kostkami przyprawy.

2

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Po chwili dodać również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje, wyjąć ją i do "czystego" wywaru wsypać groch. Gotować ok. 40 minut, aż groch będzie miękki.

3

Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypać majeranek i całość gotować ok. 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły