0

Składniki

1 Łyżeczka
kminek
2 Kostki
kostka rosołowa
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
4 Sztuki
ziemniaki
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
włoszczyzna
1 Łyżka
majeranek
1 Łyżka
masło
25 Dekagramów
Groch łuskany połówki
25 Dekagramów
boczek wędzony
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Groch płuczemy i moczymy kilka godzin w wodzie. W garnku gotujemy włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim,kminkiem i kostkami przyprawy.
  2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje pozbywamy się jej i do "czystego" wywaru wsypujemy groch. Gotujemy ok 40 min, aż groch będzie miękki.
  3. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypujemy majeranek i całość gotujemy ok 20 min, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Opis

tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory

Podobne przepisy

Żurek na własnym zakwasie

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Żurek na własnym zakwasie

Kapuśniak na żeberkach

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Kapuśniak na żeberkach

Grochówka mojej babci

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Grochówka mojej babci

Barszcz świąteczny

Przepis
Średni Do 40 min
Barszcz świąteczny

Flaki wołowe z pieczarkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Flaki wołowe z pieczarkami

Rosół

Przepis
Średni Do 1 godz
Rosół

Zupa z czerwonej fasoli

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Zupa grzybowa z karpiem w orzechach

Przepis
Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z karpiem w orzechach

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!