Zupa grochowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa grochowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973329180.jpeg&w=3840&q=75)
Tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory.
0
0 / 0
Tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. kminek
2 kostka kostka rosołowa
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
4 szt. ziemniaki
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. włoszczyzna
1 łyżka majeranek
1 łyżka masło
25 dag. groch łuskany połówki
25 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Groch opłukać i moczyć kilka godzin w wodzie. W garnku gotować włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i kostkami przyprawy.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Po chwili dodać również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje, wyjąć ją i do "czystego" wywaru wsypać groch. Gotować ok. 40 minut, aż groch będzie miękki.
Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypać majeranek i całość gotować ok. 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.