Zupa grochowa

m7
Zupa grochowa

0

0 / 0

Tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. kminek

2 kostka kostka rosołowa

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

4 szt. ziemniaki

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szt. włoszczyzna

1 łyżka majeranek

1 łyżka masło

25 dag. groch łuskany połówki

25 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Groch opłukać i moczyć kilka godzin w wodzie. W garnku gotować włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i kostkami przyprawy.

2

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Po chwili dodać również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje, wyjąć ją i do "czystego" wywaru wsypać groch. Gotować ok. 40 minut, aż groch będzie miękki.

3

Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypać majeranek i całość gotować ok. 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

857

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

111

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły