0

Składniki

1 Łyżeczka
kminek
2 Kostki
kostka rosołowa
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
4 Sztuki
ziemniaki
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
włoszczyzna
1 Łyżka
majeranek
1 Łyżka
masło
25 Dekagramów
Groch łuskany połówki
25 Dekagramów
boczek wędzony
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Groch płuczemy i moczymy kilka godzin w wodzie. W garnku gotujemy włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim,kminkiem i kostkami przyprawy.
  2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje pozbywamy się jej i do "czystego" wywaru wsypujemy groch. Gotujemy ok 40 min, aż groch będzie miękki.
  3. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypujemy majeranek i całość gotujemy ok 20 min, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Opis

tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory

Podobne przepisy

Rosół

Średni Do 1 godz
Rosół

Gulasz po węgiersku

Średni Do 1 godz
Gulasz po węgiersku

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Średni Do 1 godz
Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Zupa chłopska

Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Zupa z czerwonej fasoli

Średni Ponad 3 godz
Zupa z czerwonej fasoli

Barszcz biały

Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Grzybowa jak u babci

Łatwy Do 1,5 godz
Grzybowa jak u babci

Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Łatwy Do 1,5 godz
Imbirowy krem z pieczonych ziemniaków

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!