Zupa grochowa
m7
Tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
857
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. kminek
2 kostka kostka rosołowa
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
4 szt. ziemniaki
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. włoszczyzna
1 łyżka majeranek
1 łyżka masło
25 dag. groch łuskany połówki
25 dag. boczek wędzony
Przygotowanie
Groch opłukać i moczyć kilka godzin w wodzie. W garnku gotować włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem i kostkami przyprawy.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Po chwili dodać również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje, wyjąć ją i do "czystego" wywaru wsypać groch. Gotować ok. 40 minut, aż groch będzie miękki.
Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypać majeranek i całość gotować ok. 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
857
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.