Example thumb
0

Składniki

1 Łyżeczka
kminek
2 Kostki
kostka rosołowa
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
czosnek
4 Sztuki
ziemniaki
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Sztuka
włoszczyzna
1 Łyżka
majeranek
1 Łyżka
masło
25 Dekagramów
Groch łuskany połówki
25 Dekagramów
boczek wędzony
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Groch płuczemy i moczymy kilka godzin w wodzie. W garnku gotujemy włoszczyznę z liściem laurowym, zielem angielskim,kminkiem i kostkami przyprawy.
  2. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy również posiekany czosnek oraz boczek. Gdy włoszczyzna się wygotuje pozbywamy się jej i do "czystego" wywaru wsypujemy groch. Gotujemy ok 40 min, aż groch będzie miękki.
  3. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i boczkiem. Wsypujemy majeranek i całość gotujemy ok 20 min, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.

Opis

tradycyjna zupa na jesienno-zimowe wieczory

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!