Zupa grochowa
m7
Zupa grochowa na wędzonej kości jest aromatyczna, smaczna i pożywna. Idealna na jednodaniowy obiad.
0
0 / 0
Zupa grochowa na wędzonej kości jest aromatyczna, smaczna i pożywna. Idealna na jednodaniowy obiad.
15
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 kg kości wędzone
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
500 g groch suchy
2 szt. marchew
1 szt. nać pietruszki
1 szt. seler naciowy
1 szt. por
1 szt. czosnek
1 szt. maggi w płynie
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 szt. ogony wieprzowe
2 łyżka majeranek
Przygotowanie
Z umytych ogonów i kości ugotować wywar.
Po około pół godziny dodać przepłukany groch i gotować do miękkości.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać.
Wrzucić warzywa i przyprawy do zupy i gotować do miękkości. Wyjąć kości i ogony, po przestudzeniu obrać mięso i wrzucić do zupy.
Chwilę gotować, ewentualnie doprawić do smaku.