Zupa gołąbkowa
Łowicz
Zupa gołąbkowa to pyszne, aromatyczne i sycące danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Połączenie mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych dań kuchni polskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
784
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zupa gołąbkowa to pyszne, aromatyczne i sycące danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Połączenie mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych dań kuchni polskiej.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 g mięso mielone
2 l bulion warzywny lub drobiowy
0.50 szt. kapusta biała
100 g ryż
1 szt. marchewka
2 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. pomidory w puszce
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. cukier
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Wszystko razem podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone i poszatkowaną kapustę białą. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Całość doprawiamy przyprawami i zalewamy bulionem. Dodajemy przepłukany wcześniej ryż, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż ryż i kapusta będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
784
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.