Zupa gołąbkowa

Łowicz
Zupa gołąbkowa

1

0 / 0

Zupa gołąbkowa to pyszne, aromatyczne i sycące danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Połączenie mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych dań kuchni polskiej.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

500 g mięso mielone

2 l bulion warzywny lub drobiowy

0.50 szt. kapusta biała

100 g ryż

1 szt. marchewka

2 szt. cebula

3 szt. ząbki czosnku

1 szt. pomidory w puszce

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. majeranek

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. cukier

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

Przygotowanie


1

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Wszystko razem podsmażamy.

2

Dodajemy mięso mielone i poszatkowaną kapustę białą. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.

3

Całość doprawiamy przyprawami i zalewamy bulionem. Dodajemy przepłukany wcześniej ryż, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż ryż i kapusta będą miękkie.

4

Pod koniec gotowania dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły