Zupa gołąbkowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614874714.png&w=3840&q=75)
Łowicz
![Zupa gołąbkowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1708093907197.jpg&w=3840&q=75)
Zupa gołąbkowa to pyszne, aromatyczne i sycące danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Połączenie mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych dań kuchni polskiej.
1
0 / 0
Zupa gołąbkowa to pyszne, aromatyczne i sycące danie inspirowane tradycyjnymi gołąbkami. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Połączenie mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i aromatycznych przypraw przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistych dań kuchni polskiej.
15
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
500 g mięso mielone
2 l bulion warzywny lub drobiowy
0.50 szt. kapusta biała
100 g ryż
1 szt. marchewka
2 szt. cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. pomidory w puszce
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. majeranek
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. cukier
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Wszystko razem podsmażamy.
Dodajemy mięso mielone i poszatkowaną kapustę białą. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Całość doprawiamy przyprawami i zalewamy bulionem. Dodajemy przepłukany wcześniej ryż, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż ryż i kapusta będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy według uznania.