Zupa fasolowa na golonce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa fasolowa na golonce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973618087.jpeg&w=3840&q=75)
Syta wersja zupy fasolowej. Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy, polecamy ten przepis na zupę fasolową na golonce.
0
0 / 0
Syta wersja zupy fasolowej. Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy, polecamy ten przepis na zupę fasolową na golonce.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szkl. fasola biała sucha
1 szt. wieprzowina golonka ze skórą
3 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. kostka rosołowa drobiowa
4 szt. ziemniaki
15 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
20 dag. boczek wędzony
0.50 łyżecz. pieprz kolorowy
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Fasolę moczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez noc.
Golonkę włożyć do zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu wraz z kostką rosołową. Po 1,5 h wrzucić fasolę. Gotować 30 minut.
Wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i seler wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. W międzyczasie na suchej patelni wytopić surowy boczek wraz z dodanym po chwili boczkiem wędzonym.
Po kolejnych 30 minutach do wywaru wrzucić pokrojone ziemniaczki, wytopione boczki oraz majeranek i gotować do miękkości ziemniaków. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.