Zupa fasolowa na golonce

m7
Zupa fasolowa na golonce

0

0 / 0

Syta wersja zupy fasolowej. Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy, polecamy ten przepis na zupę fasolową na golonce.

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 szkl. fasola biała sucha

1 szt. wieprzowina golonka ze skórą

3 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 szt. kostka rosołowa drobiowa

4 szt. ziemniaki

15 dek. boczek bez kości (wieprzowina)

20 dek. boczek wędzony

0.50 łyżeczka pieprz kolorowy

0.50 szt. seler

Przygotowanie


1

Fasolę moczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez noc.

2

Golonkę włożyć do zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu wraz z kostką rosołową. Po 1,5 h wrzucić fasolę. Gotować 30 minut.

3

Wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i seler wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. W międzyczasie na suchej patelni wytopić surowy boczek wraz z dodanym po chwili boczkiem wędzonym.

4

Po kolejnych 30 minutach do wywaru wrzucić pokrojone ziemniaczki, wytopione boczki oraz majeranek i gotować do miękkości ziemniaków. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły