Zupa fasolowa na golonce

m7

Syta wersja zupy fasolowej. Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy, polecamy ten przepis na zupę fasolową na golonce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
455
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Syta wersja zupy fasolowej. Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy, polecamy ten przepis na zupę fasolową na golonce.
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 szkl. fasola biała sucha
1 szt. wieprzowina golonka ze skórą
3 szt. marchew
2 szt. korzeń pietruszki
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. kostka rosołowa drobiowa
4 szt. ziemniaki
15 dag. boczek bez kości (wieprzowina)
20 dag. boczek wędzony
0.50 łyżecz. pieprz kolorowy
0.50 szt. seler
Przygotowanie
Fasolę moczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez noc.
Golonkę włożyć do zimnej wody i gotować na niewielkim ogniu wraz z kostką rosołową. Po 1,5 h wrzucić fasolę. Gotować 30 minut.
Wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, pietruszkę i seler wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem kolorowym. W międzyczasie na suchej patelni wytopić surowy boczek wraz z dodanym po chwili boczkiem wędzonym.
Po kolejnych 30 minutach do wywaru wrzucić pokrojone ziemniaczki, wytopione boczki oraz majeranek i gotować do miękkości ziemniaków. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.