Zupa fasolowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
uwielbiampl
![Zupa fasolowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973363330.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa fasolowa to proste i pożywne danie, które przygotujesz bez najmniejszego problemu. Dużo majeranku, czosnku i boczku wędzonego dodaje niezwykłego aromatu tej zupie. Spróbuj!
0
0 / 0
Zupa fasolowa to proste i pożywne danie, które przygotujesz bez najmniejszego problemu. Dużo majeranku, czosnku i boczku wędzonego dodaje niezwykłego aromatu tej zupie. Spróbuj!
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg fasola biała sucha
3 szczyp. majeranek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
200 g boczek chudy
1 szt. czosnek
Przygotowanie
Umytą wcześniej fasolę, namaczamy przez kilka godzin.
Gdy napęcznieje, wrzucamy do zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż będzie miękka.
Na patelni podsmażamy kawałki mięsa.
Gdy fasola zmięknie, dodajemy majeranek, czosnek oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Odkładamy 1/4 ugotowanych ziaren.
Resztę miksujemy wraz z wodą, w której fasola się gotowała oraz podsmażonym boczkiem.
Do zupy dodajemy kostkę rosołową, łyżkę masła i kwaśną śmietanę.
Gotową zupę posypujemy majerankiem.