Zupa fasolowa

m7
Zupa fasolowa

1

0 / 0

Przepis na zupę z kolorową fasolą - dobra, sycąca i zawsze wychodzi.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki
0

50 g margaryna zwykła

1 szt. kość wędzona

3 szt. ziemniaki

1 szt. marchew

1 szt. por

4 szt. liść laurowy

2 łyżka mąka pszenna tortowa

1 łyżka ocet

20 dek. boczek wędzony

20 dek. kiełbasa zwyczajna

0.50 kg fasola kolorowa

0.50 szt. koper ogrodowy

Przygotowanie


1

Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Na drugi dzień dolać wody, wrzucić kość wędzoną, boczek oraz kiełbasę.

2

Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie, resztę warzyw wrzucić do wywaru. Gotować do miękkości na średnim ogniu.

3

Po ugotowaniu się wyjąć wkład (oprócz fasoli). Kość obrać z mięsa i wszystko posiekać w bardzo drobną kostkę (oprócz pora). Wrzucić z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.

4

Na małej patelni roztopić margarynę, dodać mąkę i kilka chwil podsmażyć, po czym wrzucić do zupy mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Posypać koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły