Zupa fasolowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa fasolowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975294776.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis na zupę z kolorową fasolą - dobra, sycąca i zawsze wychodzi.
1
0 / 0
Przepis na zupę z kolorową fasolą - dobra, sycąca i zawsze wychodzi.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
50 g margaryna zwykła
1 szt. kość wędzona
3 szt. ziemniaki
1 szt. marchew
1 szt. por
4 szt. liść laurowy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
1 łyżka ocet
20 dag. boczek wędzony
20 dag. kiełbasa zwyczajna
0.50 kg fasola kolorowa
0.50 szt. koper ogrodowy
Przygotowanie
Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Na drugi dzień dolać wody, wrzucić kość wędzoną, boczek oraz kiełbasę.
Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie, resztę warzyw wrzucić do wywaru. Gotować do miękkości na średnim ogniu.
Po ugotowaniu się wyjąć wkład (oprócz fasoli). Kość obrać z mięsa i wszystko posiekać w bardzo drobną kostkę (oprócz pora). Wrzucić z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.
Na małej patelni roztopić margarynę, dodać mąkę i kilka chwil podsmażyć, po czym wrzucić do zupy mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Posypać koperkiem.