Zupa fasolkowa z młodymi ziemniakami i serem feta

EkspertOdKuchni

Szukasz pomysłu na pyszną, sezonową zupę, która sprawdzi się na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny? Zupa fasolkowa z młodymi ziemniakami i serem feta to proste, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w wiosenno-letni jadłospis. To świetna opcja na obiad bez mięsa – lekka, ale sycąca. Zupa idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nie chcesz spędzać godzin w kuchni, ale zależy Ci na czymś domowym, sezonowym i pysznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz pomysłu na pyszną, sezonową zupę, która sprawdzi się na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny? Zupa fasolkowa z młodymi ziemniakami i serem feta to proste, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w wiosenno-letni jadłospis. To świetna opcja na obiad bez mięsa – lekka, ale sycąca. Zupa idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nie chcesz spędzać godzin w kuchni, ale zależy Ci na czymś domowym, sezonowym i pysznym.
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g fasolka szparagowa
500 g ziemniaki młode
1 l bulion drobiowy
2 łyżka masło
2 szt. ząbki czosnku
0.50 łyżecz. kurkuma
0.50 pęcz. świeży koperek
0.50 pęcz. cebula dymka
200 g śmietana 18%
200 g ser feta
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzej masło, wrzuć ziemniaki i smaż na średnim ogniu przez ok. 4 minuty.
Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, uważając, żeby się nie przypalił.
W międzyczasie przygotuj fasolkę – umyj ją, odetnij końce i pokrój na 2–3 cm kawałki.
Dorzuć fasolkę do garnka, wymieszaj. Wlej gorący bulion, dodaj kurkumę, doprowadź całość do wrzenia.
Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zdejmij garnek z ognia. Dodaj koperek i szczypiorek.
W małej miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy (żeby ją zahartować), a następnie powoli wlej ją do garnka, cały czas mieszając.
Na koniec dodaj fetę pokrojoną w kostkę, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.