Zupa fasolkowa z młodymi ziemniakami i serem feta

EkspertOdKuchni
Zupa fasolkowa z młodymi ziemniakami i serem feta

0

0 / 0

Szukasz pomysłu na pyszną, sezonową zupę, która sprawdzi się na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny? Zupa fasolkowa z młodymi ziemniakami i serem feta to proste, jednogarnkowe danie, które idealnie wpisuje się w wiosenno-letni jadłospis. To świetna opcja na obiad bez mięsa – lekka, ale sycąca. Zupa idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nie chcesz spędzać godzin w kuchni, ale zależy Ci na czymś domowym, sezonowym i pysznym.

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g fasolka szparagowa

500 g ziemniaki młode

1 l bulion drobiowy

2 łyżka masło

2 szt. ząbki czosnku

0.50 łyżecz. kurkuma

0.50 pęcz. świeży koperek

0.50 pęcz. cebula dymka

200 g śmietana 18%

200 g ser feta

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

2

Na dnie garnka rozgrzej masło, wrzuć ziemniaki i smaż na średnim ogniu przez ok. 4 minuty.

3

Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, uważając, żeby się nie przypalił.

4

W międzyczasie przygotuj fasolkę – umyj ją, odetnij końce i pokrój na 2–3 cm kawałki.

5

Dorzuć fasolkę do garnka, wymieszaj. Wlej gorący bulion, dodaj kurkumę, doprowadź całość do wrzenia.

6

Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

7

Zdejmij garnek z ognia. Dodaj koperek i szczypiorek.

8

W małej miseczce wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy (żeby ją zahartować), a następnie powoli wlej ją do garnka, cały czas mieszając.

9

Na koniec dodaj fetę pokrojoną w kostkę, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły