Zupa farmuszka

EkspertOdKuchni
Zupa farmuszka

0

0 / 0

Zupa Farmuszka to zapomniana wigilijna potrawa, która kiedyś gościła na stołach w wielu polskich domach. Jej nietypowe składniki – jasne piwo, chleb żytni, miód gryczany i tłusty twaróg – nadają jej unikalny charakter, który wyróżnia się na tle bardziej popularnych dań świątecznych. Farmuszka może stanowić ciekawą alternatywę lub uzupełnienie dla klasycznych potraw wigilijnych. To propozycja dla tych, którzy chcą odkryć na nowo smaki dawnych świąt i wprowadzić coś nietuzinkowego do swojego bożonarodzeniowego menu.

7

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 l piwo jasne

150 g chleb żytni bez skórki

1 łyżka masło

0.50 łyżecz. kminek

5 łyżka miód gryczany

300 g twaróg tłusty

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Przelać piwo do garnka i dodać pozbawiony skórki, pokrojony w kostkę chleb żytni.

2

Ustawić garnek na palniku i doprowadzić mieszankę do wrzenia.

3

Dodać masło, miód, kminek oraz szczyptę soli.

4

Gotować przez kilka minut, po czym przetrzeć przez sito.

5

Dolać litr wrzątku, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

6

Podawać zupę tradycyjnie z pokruszonym twarogiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły