Zupa dyniowa z zacierkami

m7
Zupa dyniowa z zacierkami

0

0 / 0

Pyszna, słoneczna i pożywna zupa dyniowa to punkt obowiązkowy w sezonie jesiennym na naszym stole.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg dynia

2 l woda

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

4 łyżka cukier

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Obrać dynię i pokroić ją na kawałki.

2

Następnie włożyć ją do garnka i zalać wodą (tak, aby całe były zakryte). Kiedy nasza dynia będzie już miękka, zdjąć garnek z kuchenki i ostudzić ją. Całość dokładnie zmiksować.

3

Po uzyskaniu konsystencji papki możemy dodać mleko i ponownie zagotować. Na sam koniec dodajemy cukier i cynamon.

4

Mąkę wymieszać z wodą i wyrobić ciasto na zacierkę. Odrywać palcami po kawałku formując je na małe kulki. Ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

277

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły