Zupa dyniowa z zacierkami

m7

Pyszna, słoneczna i pożywna zupa dyniowa to punkt obowiązkowy w sezonie jesiennym na naszym stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna, słoneczna i pożywna zupa dyniowa to punkt obowiązkowy w sezonie jesiennym na naszym stole.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg dynia
2 l woda
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
4 łyżka cukier
0.50 l mleko
Przygotowanie
Obrać dynię i pokroić ją na kawałki.
Następnie włożyć ją do garnka i zalać wodą (tak, aby całe były zakryte). Kiedy nasza dynia będzie już miękka, zdjąć garnek z kuchenki i ostudzić ją. Całość dokładnie zmiksować.
Po uzyskaniu konsystencji papki możemy dodać mleko i ponownie zagotować. Na sam koniec dodajemy cukier i cynamon.
Mąkę wymieszać z wodą i wyrobić ciasto na zacierkę. Odrywać palcami po kawałku formując je na małe kulki. Ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie.