Zupa dyniowa z masłem orzechowym

EkspertOdKuchni
Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zupa dyniowa z masłem orzechowym to doskonała opcja na szybki i odżywczy posiłek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w formie przystawki na specjalne okazje. Połączenie dyniowego purée z masłem orzechowym z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw i jesiennych smaków.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g puree dyniowe

1 l bulion warzywny

3 łyżka masło orzechowe

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka olej

1 łyżecz. imbir tarty

100 ml śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz i sól

0.50 łyżecz. papryka wędzona

Przygotowanie


Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju w garnku.

Dodać imbir i paprykę wędzoną. Chwilę smażyć, ciągle mieszając.

Dodać purée z dyni, bulion warzywny i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia.

Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż składniki dobrze się połączą.

Dodać śmietankę, sól, pieprz. Zmiksować zupę na gładki krem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

307

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły