Zupa dyniowa z masłem orzechowym
EkspertOdKuchni
Zupa dyniowa z masłem orzechowym to doskonała opcja na szybki i odżywczy posiłek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w formie przystawki na specjalne okazje. Połączenie dyniowego purée z masłem orzechowym z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw i jesiennych smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa dyniowa z masłem orzechowym to doskonała opcja na szybki i odżywczy posiłek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w formie przystawki na specjalne okazje. Połączenie dyniowego purée z masłem orzechowym z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw i jesiennych smaków.
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g puree dyniowe
1 l bulion warzywny
3 łyżka masło orzechowe
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka olej
1 łyżecz. imbir tarty
100 ml śmietanka 30%
1 szczyp. pieprz i sól
0.50 łyżecz. papryka wędzona
Przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju w garnku.
Dodać imbir i paprykę wędzoną. Chwilę smażyć, ciągle mieszając.
Dodać purée z dyni, bulion warzywny i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż składniki dobrze się połączą.
Dodać śmietankę, sól, pieprz. Zmiksować zupę na gładki krem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
307
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.