Zupa dyniowa z masłem orzechowym

EkspertOdKuchni
Zupa dyniowa z masłem orzechowym

0

0 / 0

Zupa dyniowa z masłem orzechowym to doskonała opcja na szybki i odżywczy posiłek. Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w formie przystawki na specjalne okazje. Połączenie dyniowego purée z masłem orzechowym z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw i jesiennych smaków.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g puree dyniowe

1 l bulion warzywny

3 łyżka masło orzechowe

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka olej

1 łyżecz. imbir tarty

100 ml śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz i sól

0.50 łyżecz. papryka wędzona

Przygotowanie


1

Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju w garnku.

2

Dodać imbir i paprykę wędzoną. Chwilę smażyć, ciągle mieszając.

3

Dodać purée z dyni, bulion warzywny i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia.

4

Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż składniki dobrze się połączą.

5

Dodać śmietankę, sól, pieprz. Zmiksować zupę na gładki krem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

307

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły