Zupa cukiniowo-porowa
EkspertOdKuchni
Zupa cukiniowo-porowa to doskonała propozycja na zdrowy i sycący posiłek, który zachwyci nie tylko wegetarian, ale i wszystkich miłośników warzywnych smaków. Jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zupa cukiniowo-porowa to doskonała propozycja na zdrowy i sycący posiłek, który zachwyci nie tylko wegetarian, ale i wszystkich miłośników warzywnych smaków. Jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Życzymy smacznego!
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. cukinia
1 szt. por
2 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka masło lub oliwa do smażenia
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 pęcz. szczypiorek do posypania
Opcjonalnie
3 łyżka śmietana 30%
Przygotowanie
Cukinię pokrój w kostkę, pora w plastry, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę lub masło. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą. Następnie dodaj pora i smaż jeszcze kilka minut.
Dorzuć cukinię i ziemniaki. Całość chwilę podsmażaj, aby warzywa lekko się zrumieniły.
Zalej warzywa bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie.
Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodaj śmietankę, aby zupa była bardziej kremowa.
Zupę przełóż do misek. Posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.