Zupa cukiniowo-porowa

EkspertOdKuchni
Zupa cukiniowo-porowa

1

0 / 0

Zupa cukiniowo-porowa to doskonała propozycja na zdrowy i sycący posiłek, który zachwyci nie tylko wegetarian, ale i wszystkich miłośników warzywnych smaków. Jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Życzymy smacznego!

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. cukinia

1 szt. por

2 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka masło lub oliwa do smażenia

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. szczypiorek do posypania

Opcjonalnie

3 łyżka śmietana 30%

Przygotowanie


1

Cukinię pokrój w kostkę, pora w plastry, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

2

W dużym garnku rozgrzej oliwę lub masło. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą. Następnie dodaj pora i smaż jeszcze kilka minut.

3

Dorzuć cukinię i ziemniaki. Całość chwilę podsmażaj, aby warzywa lekko się zrumieniły.

4

Zalej warzywa bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut, aż ziemniaki i cukinia będą miękkie.

5

Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.

6

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodaj śmietankę, aby zupa była bardziej kremowa.

7

Zupę przełóż do misek. Posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły