Zupa chili con carne z mięsem mielonym i batatem
ggoska
0
0 / 0
0
Wyraziste dania, które gromadzą w sobie pełne aromatu smaki i są proste w przygotowaniu, uwielbiane są przez wiele osób. Idealnym połączeniu tych dwóch cech jest zupa z lekko pikantnym sosem Łowicz chili con carne z mięsem mielonym i słodkim batatem. Idealne rozwiązane, które zaskoczy rodzinę podczas obiadu lub drugą połówkę na wspólnej kolacji.
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
350 gr sos łowicz
1 szt batat
180 gr papryka czerwona
100 gr cebula biała
1 pęcz. natka pietruszki
40 gr ser feta
1 łyżka olej rzepakowy
500 woda
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki do pokrojenia: myjemy paprykę, obranego ze skórki batata, pietruszkę, cebulę i czosnek. Wszystko kroimy w kostkę. Fetę wyjmujemy z zalewy i również kroimy.
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po około 4 minutach dodajemy paprykę i batata. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Następnie dodajemy sos Łowicz chili con carne z mięsem mielonym. Mieszamy całość dokładnie i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Po tym czasie bataty powinny być już miękkie.
Nie ma konieczności doprawiania zupy - sos jest wystarczająco aromatyczny i pełny smaku. Przelewamy zupę do miseczek i dekorujemy fetą i natką pietruszki.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza