Zupa chili con carne z mięsem mielonym i batatem

ggoska
Zupa chili con carne z mięsem mielonym i batatem

0

0 / 0

Wyraziste dania, które gromadzą w sobie pełne aromatu smaki i są proste w przygotowaniu, uwielbiane są przez wiele osób. Idealnym połączeniu tych dwóch cech jest zupa z lekko pikantnym sosem Łowicz chili con carne z mięsem mielonym i słodkim batatem. Idealne rozwiązane, które zaskoczy rodzinę podczas obiadu lub drugą połówkę na wspólnej kolacji.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g sos łowicz

1 szt. batat

180 g papryka czerwona

100 g cebula biała

1 pęcz. natka pietruszki

40 g ser feta

1 łyżka olej rzepakowy

500 woda

Przygotowanie


1

Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki do pokrojenia: myjemy paprykę, obranego ze skórki batata, pietruszkę, cebulę i czosnek. Wszystko kroimy w kostkę. Fetę wyjmujemy z zalewy i również kroimy.

2

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Po około 4 minutach dodajemy paprykę i batata. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

3

Następnie dodajemy sos Łowicz chili con carne z mięsem mielonym. Mieszamy całość dokładnie i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Po tym czasie bataty powinny być już miękkie.

4

Nie ma konieczności doprawiania zupy - sos jest wystarczająco aromatyczny i pełny smaku. Przelewamy zupę do miseczek i dekorujemy fetą i natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

428

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

59

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły