Zupa cheeseburgerowa

Lubella

Zupa cheeseburgerowa to idealna propozycja na sycący i niebanalny obiad. Łączy wszystko to, co kochasz w klasycznym cheeseburgerze – mieloną wołowinę, ser cheddar, ketchup, musztardę i ogórki kiszone – ale w formie gęstej, kremowej zupy. Z dodatkiem makaronu typu mac & cheese i chrupiącej prażonej cebulki zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, gdy masz ochotę na coś rozgrzewającego, sycącego i wyrazistego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa cheeseburgerowa to idealna propozycja na sycący i niebanalny obiad. Łączy wszystko to, co kochasz w klasycznym cheeseburgerze – mieloną wołowinę, ser cheddar, ketchup, musztardę i ogórki kiszone – ale w formie gęstej, kremowej zupy. Z dodatkiem makaronu typu mac & cheese i chrupiącej prażonej cebulki zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, gdy masz ochotę na coś rozgrzewającego, sycącego i wyrazistego.
19
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
400 g wołowina mielona
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. sos sojowy
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
3 łyżka ketchup kotlin łagodny
1 łyżka musztarda
1 l bulion wołowy
150 g ser cheddar mature
50 ml śmietanka 30%
150 g makaron sprężynki lubella
2 szt. ogórki kiszone
2 łyżka cebulka prażona
1 łyżecz. skrobia ziemniaczana
2 łyżka woda
1 łyżka olej do smażenia
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub masła. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć do zeszklenia.
Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać przeciśnięty czosnek, smażyć jeszcze chwilę, mieszając.
Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i sosem sojowym. Wymieszać i smażyć 1–2 minuty.
Dodać przecier pomidorowy, ketchup i musztardę.
Wlać bulion wołowy, wymieszać i gotować 10–15 minut, aby smaki się połączyły.
Do gorącej zupy dodać starty ser cheddar i śmietankę, mieszając, aż ser się rozpuści.
Makaron Mac & Cheese Lubella ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu następnie ugotowany dodać do zupy.
Jeśli zupa jest za rzadka, zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.
Zupę podawać gorącą posypaną dodatkowym startym serem cheddar.
Udekorować plasterkami ogórków kiszonych i prażoną cebulką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.