Zupa cheeseburgerowa

Lubella
Zupa cheeseburgerowa

0

0 / 0

Zupa cheeseburgerowa to idealna propozycja na sycący i niebanalny obiad. Łączy wszystko to, co kochasz w klasycznym cheeseburgerze – mieloną wołowinę, ser cheddar, ketchup, musztardę i ogórki kiszone – ale w formie gęstej, kremowej zupy. Z dodatkiem makaronu typu mac & cheese i chrupiącej prażonej cebulki zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni, gdy masz ochotę na coś rozgrzewającego, sycącego i wyrazistego.

19

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

400 g wołowina mielona

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

1 łyżecz. papryka słodka

1 łyżecz. sos sojowy

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

3 łyżka ketchup kotlin łagodny

1 łyżka musztarda

1 l bulion wołowy

150 g ser cheddar mature

50 ml śmietanka 30%

150 g makaron sprężynki lubella

2 szt. ogórki kiszone

2 łyżka cebulka prażona

1 łyżecz. skrobia ziemniaczana

2 łyżka woda

1 łyżka olej do smażenia

Przygotowanie


1

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub masła. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć do zeszklenia.

2

Dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Dodać przeciśnięty czosnek, smażyć jeszcze chwilę, mieszając.

3

Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i sosem sojowym. Wymieszać i smażyć 1–2 minuty.

4

Dodać przecier pomidorowy, ketchup i musztardę.

5

Wlać bulion wołowy, wymieszać i gotować 10–15 minut, aby smaki się połączyły.

6

Do gorącej zupy dodać starty ser cheddar i śmietankę, mieszając, aż ser się rozpuści.

7

Makaron Mac & Cheese Lubella ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu następnie ugotowany dodać do zupy.

8

Jeśli zupa jest za rzadka, zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie.

9

Zupę podawać gorącą posypaną dodatkowym startym serem cheddar.

10

Udekorować plasterkami ogórków kiszonych i prażoną cebulką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły