Zupa cebulowa

EkspertOdKuchni
Zupa cebulowa

1

0 / 0

Zupa cebulowa to idealny wybór na chłodne dni, gdy szukamy czegoś rozgrzewającego. Jest aromatyczna, sycąca i wyjątkowo smaczna. Doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i z chrupiącą grzanką z serem. To świetna propozycja dla fanów kuchni francuskiej, która sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Smacznego!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg cebula biała

1.50 l bulion warzywny

200 wino białe wytrawne

50 g mąka pszenna lubella

50 krem balsamiczny

2 łyżka cukier brązowy

70 g świeży tymianek

50 g francuski ser gruyere

1 szt. bagietka

1 łyżka olej/oliwa

1 szczyp. sól, pieprz

3 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy olej/oliwę i smażymy cebulę do mocnego zarumienienia się. Podczas smażenia dodajemy cukier brązowy. Gdy cebula skarmelizuje z cukrem, podlewamy ją białym winem. Gotujemy przez chwilę.

2

Następnie do cebuli wlewamy bulion warzywny, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy krem balsamiczny, posiekany świeży tymianek, czosnek i gotujemy dalej. Gdy cebula jest już miękka, doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania.

3

Pod koniec gotowania oprószamy zupę mąką, aby nam troszkę zgęstniała.

4

Kroimy bagietkę, posypujemy serem gruyere i zapiekamy ją w piekarniku.

5

Zupę cebulową podajemy z grzanką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły